Privacy // Google volgt veel smartphonegebruikers op de voet

Dit is hoe redacteur Wilmer Heck woensdag 6 november doorbracht. Tot zijn verbazing heeft Google dit allemaal bijgehouden.
Dit is hoe redacteur Wilmer Heck woensdag 6 november doorbracht. Tot zijn verbazing heeft Google dit allemaal bijgehouden.

Dat Google veel van ons weet, is inmiddels wel duidelijk. Al die zoektermen op internet zeggen heel wat over je. Maar dat Google van veel mensen precies weet waar ze zich op ieder moment van de dag bevinden, is minder bekend. Dat bleek eind vorige week op de Amerikaanse technologiesite Techcrunch. Tot verbazing van een van de auteurs bestaat er zoiets als de Google Location History Browser. Die is er al jaren, maar veel gebruikers weten van niets.

Als er Google-software op je smartphone draait, kan Google van minuut tot minuut bijhouden waar je telefoon zich bevindt en waar die de voorbije maanden is geweest. Via Google Maps kan elke dag opnieuw worden afgespeeld. Hoe laat zette je je telefoon aan? Wanneer ging je de deur uit en waarheen? Was je met de fiets, de auto of te voet?

Je kan op je telefoon bij de Google-instellingen aanvinken dat Google de locatie van je telefoon niet mag gebruiken. Volgens Google is er daarom geen privacybezwaar. Punt is alleen dat veel mensen de installatieprocedures zo snel mogelijk doorlopen en zich niet realiseren waar ze ja tegen zeggen.

Google wil niet zeggen van hoeveel smartphonegebruikers de locatiegegevens worden vastgelegd. Het gebruikt die om automobilisten via Google Now te vertellen of er files op hun route staan. En treinreizigers of de trein wel rijdt. Er worden steeds meer mogelijkheden aan toegevoegd. De location browser kan dus heel handig zijn. Je staat alleen raar te kijken als je niet wist dat je locatiegegevens zijn aangevinkt en je ‘whereabouts’ van de voorbije maanden opeens tot in detail op het beeldscherm verschijnen.

Weten of Google jou ook volgt? Log in op: https://maps.google.com/locationhistory/b/0