Portret of geen portret?

Het duurt een tijdje voor een foto klaar is. Vier uur voor make-up, minimaal een uur voor de fotoshoot en vervolgens nog een paar dagen op de computer retoucheren. Maar dan heb je wel verbluffend resultaat: portretten met een optische illusie.

De Russische fotograaf Alexander Khokhlov werkt samen met make-upartiest Valeriya Kutsan aan portretten waarbij bijvoorbeeld de diepte is verdwenen uit de gezichten van de modellen of waarbij ze lijken op de figuren uit de pop-art van Lichtenstein. Het project heet 2D or not 2D. Als de portrettenreeks af is (naar verwachting rond Nieuwjaar), wordt er een kalender van gemaakt. Leuk detail: de gepixelde Mona Lisa is de vrouw van de fotograaf. Het is niet de eerste keer dat het duo samenwerkt: op de site alexanderkhokhlov.com staan eerdere series. Benieuwd naar het proces achter de schermen? Bekijk de filmpjes op YouTube.

Frits Abrahams is tot 2 jan. afwezig