Opstelten: toenemende agressie in de trein niet onze schuld

Volgens de NS en vakbonden is er minder aandacht voor agressie in de trein nu de spoorwegpolitie is opgegaan in de Nationale Politie. Opstelten bestrijdt dat.
Volgens de NS en vakbonden is er minder aandacht voor agressie in de trein nu de spoorwegpolitie is opgegaan in de Nationale Politie. Opstelten bestrijdt dat. Foto ANP / Lex van Lieshout

De politie heeft niet minder aandacht voor het openbaar vervoer nu de spoorwegpolitie is opgegaan in de Nationale Politie. Ook het aantal politieposten op stations is niet verminderd. Dat zegt een woordvoerder van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) tegen persbureau Novum, in reactie op een brandbrief van de NS en de vakbonden.

De vervoerder en de spoorwegvakbonden schrijven in een brief aan de minister dat ze zich zorgen maken om de toename van het aantal meldingen van agressie en geweld op het spoor. Ze zijn bang dat er door de komst van de Nationale Politie minder aandacht is voor het spoor en er bijvoorbeeld minder surveillances op grote stations zijn.

‘De politie is juist flexibeler’

Volgens Opstelten is die vrees niet terecht. “De bewaking en beveiliging is niet verminderd door de komst van de Nationale Politie”, zegt zijn woordvoerder vandaag.

“Integendeel. De politie is juist flexibeler en de spoorwegen kunnen beter dan vroeger rekenen op de hele politie en niet alleen op één onderdeel.”

De minister erkent dat de agressie in het openbaar vervoer toeneemt, maar die toename heeft volgens hem niets te maken met de inzet van de politie. “Dat is een veel groter probleem.”

De briefschrijvers, onder wie directievoorzitter van NS Reizigers Ingrid Thijssen, nodigen de minister ook uit voor een werkbezoek. “Begin volgend jaar zijn er verschillende werkbezoeken gepland, en daar zal dit ook onderdeel van zijn”, zegt zijn woordvoerder daarover tegen Novum.