Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Arbeidsmarkt

‘Opstelten, doe iets aan toenemend geweld tegen treinpersoneel’

Treinpersoneel van de NS en reizigers hebben steeds vaker te maken met fysiek en verbaal geweld. De vakbonden en de NS eisen dat minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) maatregelen neemt, schrijft het AD vandaag.

Er zijn in de eerste elf maanden van dit jaar meer gevallen van fysiek geweld in en rond het openbaar vervoer gemeld dan in heel 2012.
Er zijn in de eerste elf maanden van dit jaar meer gevallen van fysiek geweld in en rond het openbaar vervoer gemeld dan in heel 2012. Foto ANP / Jeroen Jumelet

Treinpersoneel en -reizigers hebben dit jaar vaker te maken met fysiek en verbaal geweld dan vorig jaar. De vakbonden en de NS eisen daarom dat minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) maatregelen neemt, schrijft het AD vandaag.

In de eerste elf maanden van dit jaar werden zevenhonderd gevallen van fysiek geweld in en rond het openbaar vervoer gemeld. Over heel vorig jaar lag dat aantal op 635. Onder fysiek geweld wordt bijvoorbeeld bedreiging met een wapen of het toebrengen van ernstig letsel verstaan. Ook het aantal “lichtere” incidenten - zoals verbale bedreiging of schelden - is gestegen, van 4.880 in 2012 naar 5.159 in de eerste elf maanden van 2013.

Eind november meldde NU.nl al dat het totaal aantal incidenten met agressieve reizigers naar verwachting boven de 8.000 uitkomt dit jaar, net als in 2012. Tussen 2008 en 2011 nam het aantal incidenten juist af.

NS en vakbonden willen meer aandacht van Opstelten

Volgens FNV-bestuurder Roel Berghuis is het belangrijk dat Opstelten blijft investeren in agenten op de grotere stations. In het AD zegt hij:

“Ik begrijp dat boeven vangen op de weg ook belangrijk is, maar het is echt cruciaal dat de veiligheid van miljoenen reizigers in het ov wordt gegarandeerd.”

De NS steekt naar eigen zeggen 100 miljoen euro per jaar in onder meer camerabewaking, een veiligheidscentrale en zevenhonderd beveiligers, maar vindt dat de overheid het ondertussen laat afweten. De spoorwegpolitie is opgegaan in de Nationale Politie en een aantal politieposten op grote stations gaat dicht. De spoorwegen en de vakbonden willen daarom van Opstelten horen dat de politie het personeel “onverminderd zal steunen en hoge prioriteit geeft aan agressie”, schrijven ze in een brief aan de minister.