Ook tweede lid Pussy Riot vrijgelaten uit gevangenis Rusland

De twee gevangengenomen leden van Pussy Riot, links Maria Aljochina, rehts Nadezjda Tolokonnikova
De twee gevangengenomen leden van Pussy Riot, links Maria Aljochina, rehts Nadezjda Tolokonnikova Foto AFP/ Natalia Kolesnikova

Beide veroordeelde leden van de Russische punkband Pussy Riot zijn vertrokken uit de gevangenis. Nadat eerder Maria Aljochina al vrijkwam, is ook Nadezjda Tolokonnikova vrijgelaten. De vrouwen komen eerder vrij door een nieuwe amnestiewet die president Vladimir Poetin recentelijk ondertekende.

De echtgenoot van Tolokonnikova heeft haar vrijlating bevestigd, volgens persbureau AFP. Pjotr Vezilov had eerder ook al de vrijlating van Aljochina bevestigd. Zij noemde haar vrijlating in een eerste reactie “een publiciteitsstunt” en zei dat als ze de keuze had gehad, ze had geweigerd.

Ruslandcorrespondent van de Volkskrant Olaf Koens:

Twitter avatar obk Olaf Koens First thing you do when released. Change your prison-clothes, smoke a cigarette and call your friends. http://t.co/0047Rlah87

Protest in kathedraal

Beide vrouwen werden veroordeeld tot twee jaar gevangenis vanwege hooliganisme. Begin vorig jaar gaven ze een onaangekondigd optreden in een kathedraal in Moskou om te protesteren tegen de hechte band tussen de Russisch-orthodoxe kerk en het autoritaire regime in het land. Ze riepen de maagd Maria op om Poetin te verdrijven, scholden op de FSB, de federale veiligheidsdienst in Rusland, en op seksistische mannen.

Aljochina en Tolokonnikova verbleven al een jaar in een van de strafkolonies in Rusland. Aljochina zat in een kamp in Perm. Ze beklaagde zich eerder al over de omstandigheden daar. Tolokonnikova zocht nog nadrukkelijker de publiciteit op. Zij ging in hongerstaking uit protest tegen de omstandigheden in haar kamp in Mordovië en schreef over haar beslissing in een uitgebreide brief.

Oliemagnaat Chodorkovski eerder al vrij

Afgelopen vrijdag verliet een van de belangrijkste politieke gevangenen in Rusland, oliemagnaat Michail Chodorkovski, al de gevangenis. Ook hij kwam in aanmerking voor gratie door de nieuwe wet van president Poetin. Hij was, samen met een zakenpartner, veroordeeld voor fraude, witwassen en belastingontduiking.

De verwachting is dat ook de dertig Greenpeace-activisten van de Arctic Sunrise gratie wordt verleend.

De amnestiewet van Poetin lijkt een charmeoffensief van Poetin in de aanloop naar de veel bekritiseerde Winterspelen in Sotsji, die in februari beginnen, zei onze buitenlandredacteur Hubert Smeets eerder:

“Het lijkt er inderdaad sterk op dat Poetin bezig is met een campagne om zijn imago richting Sotsji te ‘redden’. Het is voor Poetin natuurlijk een PR-debacle, het feit dat een aantal regeringsleiders niet wil komen. Met de amnestieverleningen wil de Russische president waarschijnlijk zijn goede wil tonen.”