NVWA: grote tekortkomingen bij blusdekens

Blusdekens - niet per se de op de foto afgebeelde - voldoen in veel gevallen niet aan de voorschriften.
Blusdekens - niet per se de op de foto afgebeelde - voldoen in veel gevallen niet aan de voorschriften. Foto ANP / Koen Suyk

De meeste blusdekens die in Nederland worden verkocht hebben te maken met tekortkomingen bij het blussen van olie- en vetbranden. De gebruiksaanwijzingen zijn vaak niet correct, de constructie voldoet niet aan de eisen en sommige vatten zelfs vlam, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vier van de in totaal twaalf onderzochte (pdf) blusdekens vatten vlam bij gebruik ervan, bij acht blusdekens was de gebruiksaanwijzing niet in orde en bij zeven de constructie niet. Daarnaast gaven meerdere dekens volgens de NVWA veel rookontwikkeling, iets dat “mogelijk een extra gevaar kan opleveren”.

Aanleiding voor het onderzoek waren berichten van de Nederlandse Brandwondenstichting uit september waarin werd gesuggereerd dat bepaalde blusdekens geen olie- en vetbranden konden blussen. De NVWA besloot hierop een steekproef uit te voeren.

NVWA: mensen waarschuwen voor de gevaren

De NVWA reageert in het Algemeen Dagblad vandaag geschokt op de bevindingen. Een woordvoerder waarschuwt voor de gevaren:

“We staan de komende weken weer met z’n allen in de keuken om te frituren of oliebollen te bakken. Het is belangrijk dat consumenten zich realiseren dat blusdekens gevaarlijk kunnen zijn.”

‘Wie er een heeft, gebruik hem niet’

René Hagen, lector brandpreventie van de brandweeracademie, adviseert in het AD consumenten vooral geen blusdekens in huis te halen:

“En voor wie er een in huis heeft, gebruik hem alsjeblieft niet.”

Ruim 35 procent van de particulieren heeft een blusdeken in huis, schrijft de krant. De NVWA gaat er de komende tijd streng op toezien dat er geen blusdekens meer op de markt komen die niet aan de eisen voldoen.