Dit is een artikel uit het NRC-archief

Terrorisme

Michaïl Kalasjnikov, uitvinder van de AK-47, is overleden

Foto ANP / Toussaint Kluiters

Michaïl Kalasjnikov, de uitvinder van de AK-47-geweren, is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat melden de Russische persbureaus. Hij is overleden in Izhevsk, ongeveer 1200 kilometer ten oosten van Moskou, waar het geweer nog steeds wordt geproduceerd.

Kalasjnikov werd onlangs opgenomen op de intensive care van een ziekenhuis in Izjevsk, de hoofdstad van de deelrepubliek Oedmoertië. Zijn toestand werd toen omschreven als ernstig, maar stabiel. In juni werd bij de wapenontwerper een pacemaker ingebracht.

Er zijn wereldwijd zo’n 100 miljoen kalasjnikovs in omloop. NRC Handelsblad schreef een paar jaar geleden uitgebreid over “het bloedige succes van een simpele moordmachine“.

“De afkorting AK-47 staat voor Avtomat Kalasjnikova 1947. Het wapen werd in 1947 ontworpen door sergeant Michail Kalasjnikov, een eenvoudige boerenzoon uit de steppen bij de grens met Kazachstan. De werkelijkheid lag natuurlijk wat gecompliceerder: de kalasjnikov was veeleer een collectief product van een grotere groep ingenieurs en uitvinders, maar de Sovjet-Unie hield van simpele mythes met helden van eenvoudige komaf (Stachanov, Gagarin).

Sergeant Michail keerde in 1943 gewond van het front terug naar de Oeral en begon in een schuur wat te experimenteren met wapens. Dat ging hem goed af. Na de oorlog liet Stalin een wedstrijd uitschrijven voor het ontwerp van een handzaam machinegeweer. De techneut won.

En zo werd Kalasjnikov van een boerenzoon met enige frontervaring tot een wereldbekende merknaam van een wapen dat populair is bij terroristen, rebellen, vrijheidsstrijders, criminelen, maffiosi en kindsoldaten. Het is een symbool van onoverwinnelijkheid geworden voor terroristen met zwarte bivakmutsen, Tsjetsjeense gijzelnemers in de Kaukasus en junglecommando’s in Oost-Congo. Het slingert rond in de grot van Osama bin Laden en is vereeuwigd op de vlag van Mozambique.”

Kalasjnikov vergaarde geen grote rijkdom met zijn uitvinding, maar gaf in interviews aan dat de vele onderscheidingen die hij kreeg hem ook veel waard zijn.
Verder stelde Kalasjnikov dat de vele moorden die met het wapen worden gepleegd hem niet moeten worden aangerekend. Hij stelde dat het van belang was dat het leger een goed wapen heeft, en dat het niet zijn bedoeling was dat tal van andere groeperingen met het wapen aan de haal gingen. Wel gaf hij een keer aan dat hij soms wenste dat hij een grasmaaier had ontworpen in plaats van een automatisch geweer.

Bekijk hier een documentaire van Russia Today over de Kalasjnikov