Met Thuiskok aan de drank: cocktail time!

Laat ik aannemen dat voor de meesten van u inmiddels wel vaststaat wat er komende dagen op tafel komt. Misschien zijn de boodschappen afgelopen weekeinde zelfs al gedaan – heel verstandig, want aan de slagvelden die men zoal aantreft in een supermarkt op de dag voor Kerst zouden zowel J.R.R. Tolkien als Peter Jackson nog een puntje kunnen zuigen.

Vandaag dus geen last minute kerstreceptuur, maar cocktailrecepten. Cocktails zijn hip op het moment, en creatieve bartenders, mixologen en cocktailprofessors bedenken aan de lopende band nieuwe drankjes. Maar persoonlijk drink ik ook graag een good old Manhattan, een dry Martini, een Daiquiri of een Americano. Een paar klassiekers voor Kerst:

Manhattan, per glas: 90 ml (rye of bourbon) whisky, 30 ml zoete vermout, 1 - 3 druppels angostura bitter, ijsgruis, reepje sinaasappelschil en/of marasquinkers. Doe de whisky, vermout, angostura naar smaak en ijsgruis in een cocktailshaker en schud goed. Schenk door het zeefje in een cocktailglas (liefst het klassieke wijd uitlopende model op een voetje) en garneer met de sinaasappelschil en/of de kers.

Dry Martini, per glas: 90 ml gin, 25 ml droge vermout, ijsgruis, een groene olijf. Doe de gin, vermout en het ijsgruis in een cocktailshaker en schud goed. Schenk door het zeefje in een cocktailglas (klassiek model) en garneer met de olijf.

Daiquiri, per glas: 60 ml witte rum, 25 ml vers limoensap, ½ - 1 tl poedersuiker, ijsgruis, dun reepje limoenschil. Doe de rum, het limoensap, de poedersuiker en het ijsgruis in een cocktailshaker en schud goed. Schenk door een zeefje in een cocktailglas (klassiek model) en garneer met limoenschil.

Americano, per glas: ijsblokjes, 45 ml Campari, 45 ml zoete vermout, 100 ml bruisend mineraalwater, 1 schijfje sinaasappel. Vul een longdrinkglas voor de helft met ijsblokjes. Schenk er de Campari en vermout op en roer goed. Vul aan met mineraalwater en garneer met de schijf sinaasappel.