Superspits Liverpool is ontketend na lange schorsing

Luís Suárez
Luís Suárez Foto AFP

De BBC toonde zaterday bij Match of the Day maar weer eens een lijstje om te laten zien in welke bloedvorm aanvaller Luís Suárez momenteel verkeert. Met zijn 19 doelpunten heeft de Uruguaanse aanvalsleider van Liverpool meer doelpunten gescoord in zijn eentje dan elf andere Premier League teams in totaal.

Extra bijzonder is dat Suárez zijn doelpunten in slechts elf wedstrijden maakte. Hij miste de eerste zes wedstrijden van het seizoen vanwege een schorsing uit het vorige speeljaar, toen hij Chelsea-verdediger Branislav Ivanovic in zijn schouder beet.

Maar sinds Suárez weer mag voetballen beheersen zijn positieve kwaliteiten het nieuws. 4, 2, 2 en 2, het aantal doelpunten dat hij scoorde in de laatste vier wedstrijden past eerder bij een videogame dan bij de werkelijkheid van de Premier League. Tel daarbij zes assists op en de Uruguayaan is bij zestien van de laatste zeventien goals van Liverpool betrokken. Hij is zo belangrijk voor de ploeg van coach Brendan Rodgers dat die Suárez inmiddels heeft benoemd tot reserveaanvoerder.

Er is Liverpool veel aan gelegen de topspits te behouden. Vorige week tekende Suárez een nieuw contract dat hem tot 2018 voor de club moet behouden. Daarmee gaat hij 240 duizend euro per week verdienen. Maar het is maar de vraag hoe lang Suárez nog te bewonderen is op de Merseyside. Onlangs gaf aanvoerder en clublegende Steven Gerrard aan „nog zo lang mogelijk van Suárez te willen genieten”. Deze zomer sloeg Liverpool nog een bod van Arsenal van 46 miljoen euro af. Geruchten gaan dat Real Madrid interesse heeft.

De Uruguayaan heeft Liverpool naar de top van de Premier League geleid. Door een 3-1 overwinning tegen Cardiff City (twee goals en één assist van Suárez) passeerde het Arsenal op de ranglijst. De Londense ploeg komt vandaag nog in actie tegen Chelsea. De twee clubs uit Manchester wisten hun wedstrijden te winnen. United won thuis met 3-1 van West Ham United, terwijl City uit Fulham met 4-2 versloeg. Zonder de ontslagen coach André Villas-Boas, maar met de in ere herstelde spits Emmanuel Adebayor in de basis, won Tottenham met 3-2 bij Southampton. De Togolees scoorde twee keer, waaronder het winnende doelpunt.