Lid van punkband Pussy Riot vrijgelaten uit gevangenis Rusland

Maria Aljochina, een van de twee gevangengenomen leden van punkband Pussy Riot, heeft de gevangenis verlaten
Maria Aljochina, een van de twee gevangengenomen leden van punkband Pussy Riot, heeft de gevangenis verlaten Foto Reuters/ Roman Yarovitsyn

Maria Aljochina, een van de twee veroordeelde leden van de Russische punkband Pussy Riot, is vrijgelaten uit de gevangenis. Ze kon eerder vrijkomen door een nieuwe amnestiewet, die president Vladimir Poetin recent ondertekende.

De vrijlating is bekendgemaakt door Pjotr Verzilov, de man van Nadezjda Tolokonnikova, het andere veroordeelde lid van de band. Hij meldde dit aan persbureau Reuters. De verwachting is dat ook Tolokonnikova spoedig vrijkomt.

In een eerste reactie heeft Aljochina afkeurend gereageerd op de “publiciteitscampagne” van het Kremlin, zo meldt persbureau AFP:

“Als ik een keuze had gehad, dan had ik geweigerd.”

Protest in kathedraal

Beide vrouwen werden veroordeeld tot twee jaar gevangenis vanwege hooliganisme. Begin vorig jaar gaven ze een onaangekondigd optreden in een kathedraal in Moskou om te protesteren tegen de hechte band tussen de Russisch-orthodoxe kerk en het autoritaire regime in het land. Ze riepen de maagd Maria op om Poetin te verdrijven, scholden op de FSB, de federale veiligheidsdienst in Rusland, en op seksistische mannen.

Aljochina en Tolokonnikova verbleven al een jaar in een van de strafkolonies in Rusland. Aljochina zat in een kamp in Perm. Ze beklaagde zich eerder al over de omstandigheden daar. Tolokonnikova zocht nog nadrukkelijker de publiciteit op. Zij ging in hongerstaking uit protest tegen de omstandigheden in haar kamp in Mordovië en schreef over haar beslissing in een uitgebreide brief.

Oliemagnaat Chodorkovski eerder al vrij

Afgelopen vrijdag verliet een van de belangrijkste politieke gevangenen in Rusland, oliemagnaat Michail Chodorkovski, al de gevangenis. Ook hij kwam in aanmerking voor gratie door de nieuwe wet van president Poetin. Hij was, samen met een zakenpartner, veroordeeld voor fraude, witwassen en belastingontduiking.

De verwachting is dat ook de dertig Greenpeace-activisten van de Arctic Sunrise gratie wordt verleend.

De amnestiewet van Poetin lijkt een charmeoffensief van Poetin in de aanloop naar de veel bekritiseerde Winterspelen in Sotsji, die in februari beginnen, zei onze buitenlandredacteur Hubert Smeets eerder:

“Het lijkt er inderdaad sterk op dat Poetin bezig is met een campagne om zijn imago richting Sotsji te ‘redden’. Het is voor Poetin natuurlijk een PR-debacle, het feit dat een aantal regeringsleiders niet wil komen. Met de amnestieverleningen wil de Russische president waarschijnlijk zijn goede wil tonen.”