‘Rebellenleider’ Zuid-Soedan wil praten - VN willen extra troepen

Een door de uitbarsting van geweld ontheemd kind wacht bij een geïmproviseerd kamp van de VN tot zij water kan halen.
Een door de uitbarsting van geweld ontheemd kind wacht bij een geïmproviseerd kamp van de VN tot zij water kan halen. Foto Reuters/ James Akena

Riëk Machar, de leider van de mislukte vermeende staatsgreep in Zuid-Soedan, is bereid te praten met president Salva Kiir. Alleen moet Kiir dan wel eerst een aantal politieke gevangenen vrijlaten. Dat meldt persbureau Reuters vandaag na een telefoongesprek met Machar.

“Mijn boodschap aan Salva Kiir was om mijn kameraden die nu gevangen zitten vrij te laten en over te brengen naar Addis Abeba. Dan kunnen we zo beginnen met een dialoog.”

Kiir heeft alvast laten weten dat hij niet bereid is gevangenen vrij te laten voordat eventuele besprekingen tussen de rivalen van start gaan. Vorige week zei hij nog bereid te zijn te praten met Machar.

Bekijk hier de kaart de persbureau AFP maakte van de onlusten in Zuid-Soedan:
Owly Images

VN willen extra blauwhelmen - ‘duizend doden in een week’

Update 19:52 Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties heeft ondertussen laten weten dat hij extra VN-troepen wil inzetten in het conflictgebied. Volgens Reuters wil hij vijfduizend extra blauwhelmen naar het land sturen om te voorkomen dat het geweld verder escaleert en uitmondt in een burgeroorlog.

De VN hebben nu zo’n 6.800 vredesmilitairen en zevenhonderd politieagenten gestationeerd in het land. De kans is groot dat de Veiligheidsraad morgen instemt met het voorstel van Ban Ki-Moon, zeggen bronnen aan Reuters. De afgelopen week zijn duizend doden gevallen bij de gevechten in verschillende delen van het land.

De VN kondigden gisteren aan personeel dat als niet essentieel wordt beschouwd terug te trekken uit Zuid-Soedan.

Conflict tussen stammen Kiir en Machar

Machar was tot juli vicepresident van Zuid-Soedan, maar werd ontslagen. Sinds de vermeende couppoging vorige week is het geweld in het jongste land ter wereld opgelaaid. Veel van de onlusten vinden plaats tussen stammen loyaal aan Kiir en de Nuer-stammen die trouw zijn aan Machar. In een paar dagen tijd vonden honderden mensen de dood. Vele anderen zochten een veilig heenkomen bij bases van de Verenigde Naties, waarvan er een werd bestormd door gewapende milities.

Zuid-Soedan arresteerde in verband met de staatsgreep de voormalige minister van Financiën Kosti Manibe en negen anderen. Machar ontkent de couppoging, maar heeft inmiddels wel toegegeven dat hij de rebellen aanstuurt die tegen het regeringsleger vechten.

VS sturen extra mankrachten voor evacuaties - nog duizenden buitenlanders in Bor

De VS sturen extra troepen van Spanje naar de Hoorn van Afrika. De militairen - mariniers- en luchtvaartuigen worden vooral ingezet om ambassadepersoneel te beschermen en buitenlanders te evacueren.

Afgelopen weekend werden veertig Nederlanders geëvacueerd. Alleen al in de centrale stad Bor zitten nog rond de drieduizend buitenlanders. Dat heeft Toby Lanzer, humanitair coördinator van de Verenigde Naties, vandaag gezegd. Het gaat vooral om Canadezen, Australiërs, Britten, Oegandezen, Kenianen en Ethiopiërs.

De droom van de onafhankelijkheid

Na een lange strijd met Soedan werd Zuid-Soedan in 2011 onafhankelijk. Journeyman Pictures maakte een reportage over de nieuwe hoop die daarna in het land leefde.