Leven in een houten schimmeltuin

De vrouwtjes van de keversoort Hadrodemius globus (boven, 5 millimeter lang) zijn plomp, kogelrond en een stuk groter dan de mannetjes van hun soort (onder, 2,5 mm). En ze zijn ook nog eens flink in de meerderheid. Uit de honderden eitjes die een vrouwtje legt, kruipt meestal maar een paar mannetjes. Die bevruchten al hun zusjes.

Hadrodemius-kevers leven als schimmelboeren, net als de duizend andere soorten in de stam van Xyleborini. Deze kevers boren tunnels in levend hout, waarin ze schimmeltuinen aanleggen. Die schimmels zijn het voedsel voor hun larven. Sommige van deze schimmels veroorzaken boomziekten. Het invasieve kevertje Xyleborus glabratus en zijn schimmel bedreigen bijvoorbeeld avocadobomen in Florida. Oorspronkelijk komt deze kever uit Azië. Waarschijnlijk is hij mee gelift in lading of verpakkingsmateriaal. De foto’s komen uit een boek over de Xyleborini uit Nieuw-Guinea dat vorige week verscheen. Het wordt uitgegeven door de Entomological Society of America.