Hij is de ster. Nu oppassen

Tien minuten voor tijd invallen, twee keer scoren en zo alsnog winnen // Talent Jaïro Riedewald (17) was gisteren de grote held bij Ajax // Nu moet hij zorgen dat hij nuchter blijft onder alle aandacht

Redacteur Voetbal

De Ajax-selectie moest nog beginnen aan de ochtendtraining toen Jaïro Riedewald afgelopen dinsdag de kleedkamer binnenwandelde. Hij mocht meetrainen met ‘Ajax 1’, onwetend nog over wat de week verder zou brengen. Een rustige jongen, dat viel verdediger Joël Veltman (21) meteen op. „Hij zei: ‘Hoi, ik ben Jaïro’. Ik had wel van hem gehoord, maar kende hem nog niet. Ik heb hem weleens zien spelen bij Jong Ajax, dat deed hij goed. Hij is pas zeventien.”

Jaïro Riedewald dus, van 9 september 1996. Hij maakte zijn officiële debuut woensdag in de bekerwedstrijd tegen de amateurs van IJsselmeervogels (3-0). Voor het eerst speelde er een jongen mee die nog niet geboren was toen Ajax in 1995 de Champions League won – en zelfs niet toen de club een jaar later de finale tegen Juventus verloor. Zo jong dus. En aan die zeventienjarige Riedewald dankt Ajax nu het winterkampioenschap, na twee doelpunten in de slotfase van de uitwedstrijd tegen Roda JC. Voor het eerst in tien jaar is Ajax lijstaanvoerder in de winterstop, voor wat het waard is.

Tien minuten voor tijd viel de linksachter in bij een 1-0 achterstand. Een kwartier later werd hij, op de schouders van zijn ploeggenoten, aan het meegereisde publiek in het Parkstad Limburg Stadion gepresenteerd.

Weer een ‘godenzoon’ uit eigen opleiding. Weer een toevoeging aan een illuster rijtje scorende Ajax-debutanten: onder anderen Johan Cruijff, Marco van Basten, Dennis Bergkamp, Patrick Kluivert. En natuurlijk Davy Klaassen, de twintigjarige blonde ster van het huidige Ajax.

Voor Riedewald is het profbestaan pas net begonnen. „Ik geniet van atletische verdedigers die ook hun mannetje staan en goed mee kunnen voetballen. Zo wil ik in de toekomst ook worden gezien als voetballer”, schreef hij toen hij zich drie maanden na zijn zestiende verjaardag verbond aan Forza Sports Group, een zaakwaarnemerskantoor dat zich toespitst op jonge spelers. Weer drie maanden later volgde het eerste profcontract bij Ajax. En nu al de doorbraak bij de grootste club van Nederland.

Dat betekent misschien wel genoemd worden in de column van Johan Cruijff in De Telegraaf, of anderszins geprezen worden door de meest vooraanstaande Ajacied. De jonge Klaassen kreeg bezoek van Cruijff aan zijn ziekenhuisbed in Barcelona, tijdens zijn ellenlange herstel van een liesblessure.

Het zal je gebeuren. Of je wordt omhoog gepraat in voetbalprogramma’s en tijdschriften, en weer met je voeten op aarde neergezet als de terugslag komt. Vraag het Viktor Fischer, Ricardo van Rhijn. Beiden worstelden gistermiddag weer met hun vorm. Geen pretje: kwakkelen in de geselende regen van Zuid-Limburg.

Ineens ben je een ster en is het oppassen met de pas verworven faam. Voordat Stefano Denswil goed en wel doorgebroken was, dook via Instagram een intieme foto op.

Helpt Ajax zijn talenten bij het randgebeuren? Zolang het goed gaat is er geen begeleiding in, zegt Veltman. „Maar als het de verkeerde kant opgaat, zal er wel even iemand opstaan en zeggen: ‘hé, luister eens’. Als Jaïro verkeerde dingen zegt, omdat hij nog jong is, dan zal hij daar wel op aangesproken worden. Maar dat zal niet nodig zijn, denk ik.”

Inderdaad: Riedewald geeft niets weg. Hij laat zich niet uit de tent lokken. Hoe hij dit gaat vieren? „De jongens zeiden: vanavond moet je mee. Even kijken wat er op de planning staat.” Dat hij nog tot 1 januari alcohol mag gebruiken, voordat het verbod ingaat voor drinken onder achttien jaar in openbare gelegenheden, wist hij niet. „Maar ik hoef dat niet.”

Het was welhaast een perfect debuut van Riedewald. Eén kanttekening: hij kreeg ook meteen zijn eerste gele kaart in de eredivisie, nadat hij zijn shirt uit had getrokken na zijn winnende goal. „Uit emotie eigenlijk. Op dat moment weet je niet wat er door je heen gaat”, zegt hij. „Het is me wel vergeven.”

Coach Frank de Boer heeft inderdaad wel andere zorgen: de rechterspitspositie en de dunne bezetting op linksachter. Hij ziet Daley Blind graag op het middenveld, Nicolai Boilesen is geblesseerd en breekbaar. Ruben Ligeon is op links niet goed genoeg. Misschien mag Riedewald mee op trainingkamp naar Turkije, misschien ook niet. „Ik zie het wel. Ik ga nu niet balend met de A1 meedoen als ik weer word teruggezet.”

Hij is pas eerstejaars A-junior. En nu de jongste speler ooit die scoorde bij zijn debuut in de eredivisie. Hij had van De Boer de opdracht gekregen om zo veel mogelijk mee naar voren te gaan. Hij is 1 meter 89, wie weet zou hij voor het doel van Roda JC een bal goed raken. Twee keer stond hij precies op de goede plek.