Populaire maar doodenge knuffelrobots nu al op Marktplaats

De Furby is 29 cm hoog
De Furby is 29 cm hoog

„Hij is echt niet zo erg als in kranten staat”, staat onder een grijze Furby met oorwarmers in een advertentie op Marktplaats. Die zin moest er wel bij, zegt verkoper Evelien van Driel uit Boxtel, gezien de negatieve publiciteit over Furby de laatste tijd. „Er staan er zóveel te koop. Anders raak ik hem niet kwijt.”

Geel, zwart, roze en vrijwel allemaal ‘zo goed als nieuw’. Prijkte de Furby, een knuffelrobot met eigen karakter, met Sinterklaas nog bovenaan de verlanglijstjes, drie weken later staat hij met honderden tegelijk op internet te koop.

De Furby (nieuwprijs rond de 70 euro) werd deze maand nog verkozen tot Speelgoed van het Jaar (6 t/m 8 jaar). Hij kan boos worden als je hem niet goed behandelt. Je moet hem op tijd aandacht en eten geven, anders beginnen zijn grote ronde ogen, lcd-schermpjes, gemeen te kijken en gaat hij schreeuwen. Furby is zo eng dat kinderen er angstig van kunnen worden en ouders wanhopig – er zit geen uitknop op.

Is Furby echt zo kwaadaardig? Evelien van Driel wil dat beeld toch graag recht zetten. „Die van ons is nog steeds vrolijk”, zegt ze. „Ook als je aan zijn staart trekt.” En de schuld, die ligt misschien wel bij de kinderen zelf. Want ook Van Driel wist wel hoe laat het was toen haar zoon Danny (8) van de Sint niets liever dan een Furby wenste. Danny is niet zo’n verzorgend type. „Maar je wilt ook de droom van een kind niet verpesten.”

En nu is de verwaarloosde Furby, net als veel mopperende lotgenoten, verbannen naar Marktplaats. „Morgen gaat hij op de post.”