Egypte: celstraf voor iconen protestbeweging

Een Egyptische rechtbank heeft gisteren drie prominente seculiere activisten veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens deelname aan een demonstratie zonder vergunning van de politie. Ze moeten tevens elk 5.300 euro boete betalen. Het was de eerste veroordeling op basis van een nieuwe wet die het recht op demonstreren ernstig inperkt.

Ahmed Maher, Ahmed Douma en Mohammed Adel behoorden tot de 6 April-beweging, een groep jongeren die met demonstraties in de hoofdstad Kairo begin 2011 de aanzet gaf tot de volksopstand tegen het regime van president Hosni Mubarak. Ook steunden ze dit jaar de campagne om de moslimfundamentalistische president Mohammed Morsi weg te krijgen. Na diens afzetting door het leger in juli zijn de autoriteiten volgens hen echter teruggevallen in oude gewoonten.

De drie namen eind november deel aan een demonstratie in Kairo tegen de nieuwe protestwet, die bepaalt dat elke openbare samenkomst van meer dan tien mensen vooraf autorisatie behoeft. „Weg met het militaire regime!”, riepen de drie activisten vanuit hun kooi in de rechtszaal nadat het vonnis was uitgesproken. Hun advocaat zei in beroep te gaan.

De rechtbank stelde dat de wet „niet is opgesteld om mensen het recht op het organiseren van openbare samenkomsten en vreedzame protesten te ontnemen, maar om dit recht in goede banen te leiden”. Activisten waarschuwen echter dat het leger de wet gebruikt om een einde te maken aan elke vorm van oppositie. (AP, BBC)