Druk op benoeming van Hiddink dreigt alsmaar groter te worden

De KNVB ziet in Guus Hiddink de opvolger van Louis van Gaal, maar moet ook op zoek naar een toekomstige coach.

Bert van Oostveen vergeleek zich een week geleden nog met „een broedende kip”. De directeur betaald voetbal wilde absoluut niet gestoord worden bij de benoeming van een nieuwe bondscoach. Nu de vos bij het kippenhok is verschenen zal hij alles in het werk moeten stellen zijn ei te leggen. Het aanstellen van Guus Hiddink en diens staf zal op zijn vroegst in januari bekend worden gemaakt.

Sinds Louis van Gaal afgelopen voorjaar openlijk zijn vertrek bij Oranje aankondigde is de zoektocht naar een nieuwe bondscoach begonnen. Daarvoor komen traditiegetrouw niet meer dan een handvol trainers in aanmerking. Eén ding staat vast: de bondscoach moet een Nederlander zijn. Van Oostveen zette een aantal kandidaten op een rijtje en maakte met Hiddink een veilige keuze.

Met de ervaren Hiddink (67) als bondscoach, die jongere assistenten een belangrijke rol wil geven, zou Oranje bovendien als opleidingsinstituut gaan dienen. Maar nu een ultiem compromisvoorstel om Ronald Koeman als assistent aan te wijzen door hemzelf is afgewezen, moet Van Oostveen op zoek naar een andere toekomstige bondscoach. Die is niet zomaar voorhanden.

De druk op Van Oostveen – die nog wel verantwoording moet afleggen aan de raad van toezicht van de KNVB – neemt toe nu het vooraf bedachte plan naar buiten is gekomen. De benoeming van Hiddink wordt gezien als een keuze voor ‘de oude lichting’. Dick Advocaat, generatiegenoot van Hiddink, liet gisteren in Studio Voetbal nogmaals weten dat bij Oranje beter direct plaats kan worden gemaakt voor een jongere coach.

Van Oostveen probeerde vorige week met een persbericht waarin hij verschillende media betichtte van „complottheorieën en feitelijke onjuistheden” de discussie te stoppen. Het had een averechts effect. Nadat via een reconstructie het hele spel was blootgelegd, verkoos Van Oostveen voor een totale radiostilte. De broedende directeur zal er niet blij mee zijn.