Doeltreffende afrobeatsongs

Effectieve melodietjes van een paar noten, een funkbeat met een flinke dot extra percussie en een baslijn die associaties oproept met blaxploitation-films uit de jaren zeventig. Eh Lady van de Nederlandse afrobeatgroep Koffie is niet virtuoos, ook niet erg verrassend, maar wel doeltreffend.

De zeskoppige formatie weet dat een klassieke afrobeatsong eindeloos moet kunnen duren en tegelijk dansbaar en luisterbaar moet zijn. Deze plaat volgt kort op het debuut van de groep eerder dit jaar. Toen was er zang van Nassan Silva Lopes. Op Eh Lady ontbreken vocalen. Dat maakt de sound iets rauwer, opgenomen op een achtsporenrecorder in een Berlijnse studio waar ook afrobeatgrootheden als Ebo Tayor en Tony Allen platen maakten. Het zestal kent elkaar van de conservatoria en kan zonder twijfel meer dan effectieve afrobeat brengen. Een volgende plaat moet uitwijzen of er ook zoiets bestaat als ‘Koffiebeat’.

Leendert van der Valk