Debuut op donderdag, matchwinner op zondag

Jaïro Riedewald (17) bezorgt Ajax koppositie in de winterstop

Ajacied Viktor Fischer wordt gestuit door een tackle van Roda JC-spelerHenk Dijkhuizen, die het openingsdoelpunt voor de thuisclub maakte. Op de achtergrond Davy Klaassen (links) en Joël Veltman.
Ajacied Viktor Fischer wordt gestuit door een tackle van Roda JC-spelerHenk Dijkhuizen, die het openingsdoelpunt voor de thuisclub maakte. Op de achtergrond Davy Klaassen (links) en Joël Veltman. Foto Robert Vos

De Ajax-selectie moest nog beginnen aan de ochtendtraining toen Jaïro Riedewald anderhalve week geleden de kleedkamer binnenwandelde. Hij mocht meetrainen met ‘Ajax 1’, onwetend nog over wat de week verder zou brengen. Een rustige jongen, dat viel verdediger Joël Veltman (21) meteen op. „Hij zei: ‘Hoi, ik ben Jaïro’. Ik had wel van hem gehoord, maar kende hem nog niet. Ik heb hem wel eens zien spelen bij Jong Ajax, dat deed hij goed. Hij is pas zeventien.”

Jaïro Riedewald dus, van 9 september 1996. Hij maakte zijn officiële debuut afgelopen donderdag in de bekerwedstrijd tegen de amateurs van IJsselmeervogels (3-0). Voor het eerst speelde er een jongen mee die nog niet geboren was toen Ajax in 1995 de Champions League won – en zelfs niet toen de club een jaar later de finale tegen Juventus verloor. Zo jong dus. En aan die zeventienjarige Riedewald dankt Ajax nu het winterkampioenschap, na twee doelpunten in de slotfase van de uitwedstrijd tegen Roda JC. Voor het eerst in tien jaar is Ajax lijstaanvoerder in de winterstop, voor wat het waard is.

Tien minuten voor tijd viel de linksachter in bij een 1-0 achterstand. Een een kwartier later werd hij op de schouders van zijn ploeggenoten gedragen voor het meegereisde publiek in het Parkstad Limburg Stadion. Zie daar: weer een ‘godenzoon’ uit eigen opleiding. Weer een toevoeging aan een illuster rijtje Ajacieden die scoorden bij hun eredivisiedebuut: onder meer Johan Cruijff, Marco van Basten, Patrick Kluivert. En natuurlijk Davy Klaassen, de twintigjarige blonde ster van het huidige Ajax.

Voor Riedewald is het profbestaan pas net begonnen. „Ik geniet van atletische verdedigers die ook hun mannetje staan en goed mee kunnen voetballen. Zo wil ik in de toekomst ook worden gezien als voetballer”, schreef hij toen hij zich drie maanden na zijn zestiende verjaardag verbond aan Forza Sports Group, een zaakwaarnemerskantoor dat zich toespitst op jonge spelers. Weer drie maanden later volgde het eerste profcontract bij Ajax. En nu al de doorbraak bij de grootste club van Nederland.

Dan komen verwachtingen, loftuitingen van prominente voetbalmensen en uiteindelijk: de druk. De jonge Klaassen kreeg bezoek van Cruijff aan zijn ziekenhuisbed in Barcelona, tijdens zijn ellenlange herstel van een liesblessure. Het zal je gebeuren. Of je wordt omhoog gepraat in voetbalprogramma’s en tijdschriften, en weer met je voeten op aarde neergezet als de terugslag komt. Vraag het Viktor Fischer, Ricardo van Rhijn. Beide worstelden gistermiddag weer met hun vorm. Geen pretje: kwakkelen in de geselende regen in de Oostelijke Mijnstreek.

Veltman kent het procedé. Na zijn debuut vorig jaar moest hij lang wachten op een plek in de basis. Nadat zijn concurrent Toby Alderweireld deze zomer vertrok, werd hij getroffen door een knieblessure. Maar na een korte serie in het eerste van Ajax stond hij vorige maand ineens in Oranje. Dan gaat het hard. „Je leest veel berichten over jezelf, veel media, al die interviews, maar dat is eigenlijk de enige verandering. Jaïro is volgens mij beetje hetzelfde als ik: gewoon rustig, laat maar op je af komen.”

Ineens ben je een ster en is het oppassen met de pas verworven faam. Voordat verdediger Stefano Denswil goed en wel doorgebroken was, had een bedpartner een intieme foto rondgestuurd. Helpt Ajax zijn talenten bij het randgebeuren? Zolang het goed gaat is er geen begeleiding in, zegt Veltman. „Maar als het de verkeerde kant op gaat zal er wel even iemand opstaan en zeggen: ‘hé, luister eens’. Als Jaïro verkeerde dingen zegt, omdat hij nog jong is, dan zal hij daar wel op aangesproken worden. Maar dat zal niet nodig zijn, denk ik.”

Inderdaad: Riedewald geeft niets weg. Hij laat zich niet uit de tent lokken. Hoe hij dit gaat vieren? „De jongens zeiden: vanavond moet je mee. Even kijken wat er op de planning staat.” Dat hij nog tot 1 januari alcohol mag gebruiken, voor dat het verbod ingaat voor drinken onder achttien jaar in openbare gelegenheden, wist hij niet. „Maar ik hoef dat niet.”

Het was welhaast een perfect debuut van Riedewald. Eén kanttekening: hij kreeg ook meteen zijn eerste gele kaart in de eredivisie, nadat hij zijn shirt had uitgetrokken na zijn winnende goal. „Uit emotie eigenlijk. Op dat moment weet je niet wat er door je heen gaat”, zegt hij. „Het is me wel vergeven.”

Trainer Frank de Boer heeft inderdaad andere zorgen: de rechterspitspositie en de dunne bezetting linksachter. Hij ziet Daley Blind liever op het middenveld, Nicolai Boilesen is geblesseerd en breekbaar. Ruben Ligeon is op links niet goed genoeg. Misschien mag Riedewald mee op trainingkamp naar Turkije, misschien ook niet. „Ik zie het wel. Ik ga nu niet balend met de A1 meedoen, als ik word teruggezet.”

Hij is immers pas eerstejaars A-junior. En nu de jongste speler ooit die scoorde bij zijn debuut in de eredivisie: 17 jaar en 104 dagen. Hij had van De Boer de opdacht gekregen om zoveel mogelijk mee naar voren te gaan. Hij is 1 meter 89, wie weet zou hij voor het doel van Roda een bal goed raken. Twee keer stond hij precies op de goede plek.