De tennisser Becker in drie momenten

Hij is zeer populair als tenniscommentator bij de BBC, hij staat wekelijks in de Duitse roddelbladen en hij is een graag geziene gast op showbizzfeestjes. Boris Becker is een celebrity, door zijn internationale bekendheid overstijgt hij de – nette – tennissport.

Wie niet beter weet zou vergeten dat Becker vroeger een geweldige tennisser was – met een enorm harde service en spectaculaire speelstijl. En natuurlijk zijn befaamde snoekduiken. De 46-jarige Duitser won Wimbledon in 1985, 1986 en 1989. Ook was hij twee keer de sterkste op de Australian Open (1991 en 1996) en één keer op de US Open (1989). De drie belangrijkste momenten uit zijn tennisloopbaan:

1. Jongste winnaar Wimbledon

Zeventien jaar en 227 dagen oud was hij in 1985 toen hij zijn eerste Wimbledontitel won. Hij was nog een broekie en zijn leven veranderde rigoureus. Hij werd de jongste winnaar ooit van het prestigieuze grandslamtoernooi. „Mensen keken opeens heel anders naar mij – ze dachten dat ik van Mars kwam.” Vanaf dat moment kreeg hij ook de bijnaam ‘Boem Boem Becker’.

2. Becker-Edberg

De rivaliteit met de Zweedse topper Stefan Edberg is een van de klassiekers in het tennis. Het waren vaak prachtige, lange wedstrijden. Ze speelden liefst 35 keer tegen elkaar, Becker won 25 maal. Edberg wist hem wel bij twee van de drie Wimbledonfinales te verslaan. Door de Becker-Edberg rivaliteit koos Roger Federer voor tennis en niet voor voetbal, zei hij ooit.

3. Zijn afscheid in 1999

De gasten in de Royal Box gaven Becker in 1999 op Wimbledon een staande ovatie na zijn laatste partij ooit. Na zijn nederlaag tegen de Australiër Patrick Rafter erkende Becker deemoedig „dat het tijd voor mij is om te gaan”.