In beeld

De beste dierenfoto’s van 2013

Naast mensen hebben ook dieren met regelmaat een rol in nieuwsgebeurtenissen. Wellicht vaker dan we denken zijn zij, samen met mensen, het slachtoffer bij bepaalde nieuwsmomenten. Robbert van Venetië, fotoredacteur van NRC, maakte een selectie leuke, treurige, grappige en bijzondere foto's waarin dieren een hoofdrol spelen. Wat vindt u de mooiste dierenfoto van 2013? Klik op 'Stem op deze foto' bij uw favoriet.
Een Indiase papegaai wordt met de hand gevoerd nadat het beestje in een bos is gevangen door een lokale jager. Het dier is te koop aangeboden in de Indiase staat Nagaland. Wilde dieren worden in India geregeld gevangen voor consumptie of verkoop.
AFP / STR
Sero, een neushoorn die leeft in het Lewa Wildlife-park in China, kijkt vanuit zijn bak om zich heen. Elf van de in totaal 73 bedreigde neushoorns worden verplaatst om ze meer ruimte te geven.
AFP / Carl de Souza
Azra (68) kijkt naar haar dode vogel in een kooi bij haar thuis in Badami Bagh, Lahore. Haar huis is in brand gestoken door een maffiabende. De vogel kwam daarbij om het leven.
Reuters / Moshin Raza
Een hond plast tegen een nieuw kunstwerk van de Britse artiest Banksy in New York.
Reuters / Mike Segar
Een medewerker van een golfbaan in Louisiana veegt sporen weg die een alligator heeft achtergelaten die over het zand liep. Het dier liep over de baan tijdens de Zurich Classic, een toernooi op de PGA Tour.
AP / Gerald Herbert
Een vogel vliegt tegen de motor van Yamaha-motorcoureur Jorge Lorenzo tijdens de kwalificatieronde voor de MotoGP in Australië.
AP / Rob Griffith
Boer Donal O'Reily zoekt naar schapen en lammeren die vastzitten in de sneeuw in Antrim, Noord-Ierland.
Reuters / Cathal McNaughton
Een boer vult op een markt in de Chinese stad Wuzhen manden met pasgeboren kuikentjes. Sinds de uitbraak van het vogelgriepvirus lijdt de kippensector in China grote verliezen.
Reuters / Stringer
Karis, een elf weken oude leeuw, speelt met de bladeren die door verzorgers in het Blair Drummond Safari-park (Schotland) worden opgegooid.
AP / Andrew Milligan
Een vogelaar bekijkt een foto van een zeldzame sperweruil in Zwolle. De vogel is in de afgelopen honderd jaar maar een paar keer in Nederland gesignaleerd.
ANP / Ferdy Damman
Kleine plastic zakjes met vissen, schildpadden en salamanders worden te koop aangeboden in een winkelcentrum in Peking.
Reuters / Kim Kyung-Hoorn
Een eendenfokker, wiens zaak is getroffen door de vogelgriep, loopt met zijn eenden op een weg in Changzhou, China.
Reuters / Stringer
Bandar, een mannelijke Sumatraanse tijger, doet een kunstje in de National Zoo in Washington D.C.
AFP/Getty Images / Win McNamee
Mensen maken foto's van een hond die verkleed is lid van een mariachi (een straatorkest) tijdens de jaarlijkse Tompkins Halloween Dog Parade in New York.
Reuters / Eduardo Munoz
Mohammed, een dertienjarige jongen die meevecht met het Vrije Syrische Leger, speelt met een kat in de Syrische stad Aleppo. Mohammed sloot zich aan bij het leger nadat zijn vader werd gedood tijdens gevechten met het regeringsleger.
Reuters / Molhem Barakat
Een Tibetaanse buldog is aangevallen door een andere buldog. Bij diezelfde aanval raakten ook enkele mensen gewond.
Reuters / Stringer
Een hond en tijger zitten samen in een hok van een circus in Weilburg, Duitsland. De organisatie Four Paws Animal Welfare Foundation heeft de afgelopen tijd zes tijgers weggehaald bij een circus in Duitsland, omdat ze daar slecht werden behandeld.
Reuters / Mihai Vasile
Een kat wandelt langs leden van de oproerpolitie die het gebouw van het Constitutionele Hof in Bangkok bewaken.
Reuters / Chaiwat Subprasom
Een auto in Noord-Vancouver, Canada, passeert een waarschuwingsbord waarop staat dat er herten kunnen oversteken. Erboven staat echter een foto van een kameel.
Reuters / Andy Clark
Een twee jaar oude pandabeertweeling speelt samen in een dierentuin in Hangzhou, China.
Reuters / Stringer
Een hond bijt in een leeg voedselblik in Tacloban, de kuststad op de Filippijnen die zwaar getroffen werd door tyfoon Haiyan.
AP / Aaron Favila
De geadopteerde hond Rupee bij het Nepalese Everest Base Camp. Volgens zijn eigenaar is Rupee de eerste hond die een dergelijke hoogte (zo'n 5000 meter) heeft bereikt.
AFP / Joanne Lefson
Een groep zwanen wordt in Hamburg per boot vervoerd naar hun verblijfplaats voor de winter.
AFP / Maja Hitij
Een dakloze Indiase man rust samen met een straathond op de stoep in Ahmedabad.
AFP / Sam Panthaky
Een babyolifant loopt langs zijn dode moeder in een reservaat in Maleisië.
Reuters
Een hond slaapt in de zon in Brussel.
AP / Yves Logghe
Een geredde hond bijt in zijn kooi in een opslagplaats in Chongqing, China. Volgens lokale media zijn meer dan negenhonderd honden, inclusief huisdieren, gered tijdens transport naar restaurants in Guangdong. De honden worden medisch gekeurd en daarna ter adoptie aangeboden.
Reuters
Een muis in de dierentuin van Hangzhou, China klimt op de rug van een slang als die een andere muis probeert te bijten.
Reuters
Een wezel bijt FC Zurich-speler Loris Benito (R) als hij het dier van zich af probeert te halen.
Reuters / Pascal Lauener
Dode dieren liggen op de grond na wat door lokale bewoners een chemische aanval wordt genoemd vlak bij Aleppo in Syrië.
Reuters / George Ourfalian
Een demonstrerende student in Santiago, Chili zoekt dekking wanneer de politie met een waterkanon op hem schiet. Op hetzelfde moment springt een hond in de lucht om naar het water te happen.
Reuters / Ivan Alvarado
Een kikker is gefotografeerd tijdens de lancering van NASA's Lunar Explorer.
Reuters / Chris Perry
'Opgestaan, plaats vergaan' dacht deze waterschildpad in het vijvertje aan de Weteringsingel in Papendrecht. De meerkoet had zijn nest gebouwd maar het beestje had zijn zwemvliezen nog niet gelicht of het werd in beslag genomen door deze waterschildpad.
Novum / Richard van Hoek
Rasa Veliute uit Litouwen nam in april drie poema's van vier maanden oud in huis nadat hun moeder had geweigerd voor hen te zorgen. De dieren groeiden snel en keerden van de zomer alweer terug naar de dierentuin waar ze vandaan kwamen.
AP / Ausra Pilaitiene
Een kat zit op het dak van een huis dat bedekt is met een laag vulkaan-as van de vulkaan Sinabung in Mardingding, Indonesië.
AP / Binsar Bakkara
Suraj (11) wandelt in Mumbai met zijn aap langs een groep toeristen die zich klaarmaken om een show te bekijken op de Marine Drive-promenade die uitkijkt over de Arabische Zee. Suraj verdient 110 roepies (1,50 euro) door voor toeristen een acrobatische show op te voeren met zijn aapje.
AFP / Indranil Mukherjee
Een puppy staat bij de restanten van een hond, volgens lokale bewoners de moeder van het dier. De hond overleed tijdens een brand die was ontstaan na ongeregeldheden in Kyaukphyu, Myanmar.
Reuters / Minzayar
Een medewerker van een pluimveemarkt sorteert eenden in Taipei. Aziatische landen drongen er op 25 april op aan dat men blijft letten op H7N9, ook wel bekend als de vogelgriep, nadat er uit Taiwan berichten van nieuwe dodelijke gevallen waren gekomen.
AFP / Sam Yeh
Een Siberische tijgerwelp nadert een konijn in een dierenpark in Qingdao in de provincie Shandong in China.
AFP
Wesa, een Californisch kuiken van twee weken oud, wordt in de dierentuin van San Diego op de foto gezet met een pop. Wesa is het eerste kuikentje van het broedseizoen.
AFP / San Diego Zoo / Ken Bohn
Pinguïns lopen in kerstman- en kerstboomoutfits in een pretpark in Yongin, ten zuiden van Seoul.
Reuters / Kim Hong-Ji