Cocktail time!

Laat ik aannemen dat voor de meeste lezers inmiddels wel vaststaat wat er komende dagen op tafel komt. Misschien zijn de boodschappen afgelopen weekeinde zelfs al gedaan – heel verstandig, want aan de slagvelden die men zoal aantreft in een supermarkt op de dag voor Kerst zouden zowel John Ronald Reuel Tolkien als Peter Jackson

Laat ik aannemen dat voor de meeste lezers inmiddels wel vaststaat wat er komende dagen op tafel komt. Misschien zijn de boodschappen afgelopen weekeinde zelfs al gedaan – heel verstandig, want aan de slagvelden die men zoal aantreft in een supermarkt op de dag voor Kerst zouden zowel John Ronald Reuel Tolkien als Peter Jackson nog een puntje kunnen zuigen.

Met de buit in huis is het goed toeven rond de kerstboom. Alle tijd voor een goed boek en een glas. Vandaag dus geen last minute kerstreceptuur, maar cocktailrecepten. Cocktails zijn hip op het moment, en creatieve bartenders, mixologen en cocktailprofessors bedenken aan de lopende band nieuwe drankjes. Maar persoonlijk drink ik ook graag een good old Manhattan, een dry Martini, een Daiquiri of een Americano. Een paar klassiekers voor Kerst:

Manhattan

Voor 1 glas:

90 ml (rye of bourbon) whisky

30 ml zoete vermout

1 - 3 druppels angustura bitter

ijsgruis

een reepje sinaasappelschil en/of maraskinokers

Doe de whisky, vermout, angustura naar smaak en ijsgruis in een cocktailshaker en schud goed. Schenk door het zeefje in een cocktailglas (liefst het klassieke wijd uitlopende model op een voetje) en garneer met sinaasappelschil en/of de kers.

Dry Martini

Voor 1 glas:

90 ml gin

25 ml droge vermout

ijsgruis

een groene olijf

Doe de gin, vermout en ijsgruis in een cocktailshaker en schud goed. Schenk door het zeefje in een cocktailglas (klassiek model) en garneer met de olijf.

Daiquiri

Voor 1 glas:

60 ml witte rum

25 ml vers limoensap

½ - 1 tl poedersuiker

ijsgruis

een dun reepje limoenschil

Doe de rum, het limoensap, de poedersuiker en het ijsgruis in een cocktailshaker en schud goed. Schenk door het zeefje in een cocktailglas (klassiek model) en garneer met limoenschil

Americano

Voor 1 glas:

ijsblokjes

45 ml Campari

45 ml zoete vermout

100 ml bruisend mineraalwater

1 schijfje sinaasappel

Vul een longdrinkglas voor de helft met ijsblokjes. Schenk er de Campari en vermout op roer goed. Vul aan met mineraalwater en garneer met sinaasappel.