China laat Apple eindelijk binnen

Apple mag iPhones verkopen aan de 760 miljoen klanten van China Mobile

Apple en China Mobile hebben gisteren, vlak voordat China massaal gaat winkelen tijdens de westerse, christelijke en Chinese feestdagen, het langverwachte contract gesloten over de verkoop van iPhones aan de 760 miljoen klanten van China Mobile. China Mobile is het grootste mobiele telefoniebedrijf ter wereld. „China is een extreem belangrijke markt voor Apple en de overeenkomst met China Mobile geeft ons een enorme kans”, aldus Apple-topman Tim Cook. Over de deal heeft hij jarenlang onderhandeld.

Cook verwacht dat China voor Apple een grotere markt zal worden dan de VS. Hoewel de iPhones in China al verkrijgbaar zijn via het veel kleinere China Unicom en China Telecom is de overeenkomst met China Mobile volgens analisten „echt een grote zaak”.

Met de verzadigde markten in de Verenigde Staten en Europa kan China zich voor Apple ontwikkelen tot de grote winstmaker. Verwacht wordt dat het aantal van 23 miljoen verkochte iPhones vergroot kan worden met nog eens 10 tot 40 miljoen, afhankelijk van de prijzen van de China Mobile-contracten voor consumenten.

Vrijdag begint China Mobile met het verkopen van de nieuwe iPhone-5-serie in de ruim 65000 winkels. Van de Chinese mobieletelefoonbedrijven heeft China Mobile verreweg het grootste verkoopapparaat en het grootste netwerk, tot in het Tibetaanse Lhasa en de uithoeken van de Gobi-woestijn toe. China Mobile is ook als eerste begonnen met de aanleg van een 4G-netwerk. Dat moet in de loop van volgend jaar in de grote steden gereed zijn.

Details van de overeenkomst tussen de twee reuzen zijn niet bekendgemaakt. Volgens analisten had Apple China Mobile meer nodig dan China Mobile Apple. Ze denken daarom Apple de meeste concessies heeft gedaan als het gaat om de verdeling van de opbrengsten en de kosten.

Amerikaanse beursanalisten verwachten dat het nieuws vandaag zal leiden tot een stijging van de koers van Apple, maar ze denken dat het effect niet lang zal duren. Apple wordt in China op het scherp van de snede beconcurreerd door Samsung. Samsung komt binnenkort met een nieuw topmodel en beschikt bovendien over een reeks goedkopere modellen. Ook de Chinese makers van smartphones, zoals Huawei, ZTE en Xiaomi, komen met nieuwe, 4G-modellen die 30 tot 50 procent goedkoper zijn dan de iPhone 5.