Bellen met Mario: over enge mannetjes en dodelijke beslissingen

Filip Kostic van FC Groningen tijdens de wedstrijd tegen NEC.
Filip Kostic van FC Groningen tijdens de wedstrijd tegen NEC. Foto ANP / Robin van Lonkhuijsen

Dat was het voor nu: de Eredivisie gaat de winterslaap in en is op 17 januari weer terug. Maar we kijken nog even terug op de laatste speelronde van 2013, met het jongensboekdebuut van een 17-jarige Ajacied en misschien wel de mooiste goal van het jaar. Daarnaast was er ook weer het een en ander te doen over de scheidsrechters. Toch, Mario?

Eerst dat droomdebuut. Ajax werd winterkampioen - of ben je dat als je op de helft van de competitie bovenaan staat? Dan was het vorige week Vitesse al. In ieder geval: Ajax werd koploper door uit bij Roda JC met 1-2 te winnen (samenvatting). Daar was een invalbeurt van een zeventienjarige voor nodig. Jaïro Riedewald mocht afgelopen dinsdag met de selectie meetrainen, debuteerde woensdag in de bekerwedstrijd tegen IJsselmeervogels en speelde gisteren zijn eerste minuten in de Eredivisie. Het werd een regelrecht jongensboekverhaal: in de 79e minuut invallen, vlak voor tijd de gelijkmaker maken en in blessuretijd zelfs de winnende binnenschieten.

Het rijtje scorende Ajax-debutanten, met als laatste Riedewald:

Daarmee nam Ajax de koppositie over van Vitesse, dat op zaterdagavond met 2-2 gelijkspeelde tegen Heracles (samenvatting).

Van Sichem werd zelfs een ‘eng mannetje’ genoemd

PSV heeft net voor de winterstop de weg omhoog weer gevonden: na de 1-5 bij FC Utrecht vorige week werd nu ADO Den Haag met 2-0 verslagen. De openingsgoal werd gemaakt vanaf elf meter, nadat Coutinho Depay had neergelegd. Oud-scheidsrechter Mario van der Ende vond dat een terechte beslissing, maar:

“…wat natuurlijk wel vreemd is, is dat kort daarvoor een overduidelijke overtreding van Maher tegen Meijers door de arbitrage over het hoofd werd gezien. Na afloop hoorde ik scheidsrechter Van Sichem zeggen dat hij ADO respectloos gedrag verweet. Hij werd zelfs een eng mannetje genoemd en haalde het verschrikkelijke voorval van een jaar terug in Almere er weer bij. Laat scheidsrechters nu niet doorslaan en gewoon doen waarvoor zij zijn aangesteld, en dat is nog steeds het leiden van voetbalwedstrijden. Zedenpreken staat niet in hun taakomschrijving.”

Van der Ende zag dat er op andere velden scheidsrechters “al met de kerstgedachte rondliepen”:

“Die streken bij bepaalde overtredingen wel erg opzichtig met de hand over het hart. Koolwijk van NEC, Cambuurs Hemmen en Nijland van PEC mochten blij zijn dat zij niet voortijdig richting kleedkamer werden gestuurd.”

‘Dit is dodelijk voor een scheidsrechter’

Maar de meest besproken scheidsrechter dit weekend was Wiedemeijer, die bij Go Ahead - Utrecht (samenvatting) een controversiële strafschop toekende aan de thuisploeg. Bij 1-1 kruiste Utrecht-verdediger Van der Maarel Go Ahead-aanvaller Houtkoop op de rand van de zestien. Houtkoop viel en kreeg een strafschop. Het werd 2-1 en dat werd ook de eindstand.

Een slechte beslissing, zegt Mario:

“Het is natuurlijk dodelijk voor de scheidsrechter als de speler die een strafschop versierde na afloop zegt dat hij ‘iets’ voelde, zich liet vallen en het maximale uit zijn actie haalde (zie onder, red.). Het geeft aan dat spelers altijd zullen proberen het spel in hun voordeel te beïnvloeden. Als je de beelden goed bekijkt is ‘het contact’ ook nog eens buiten het strafschopgebied.”

Dan nog even aandacht voor misschien wel de goal van het jaar, van Groningen-spits Michael de Leeuw. Na een indrukwekkend eerbetoon voor de vorige week overleden Martin Koeman ging het tegen NEC (5-2, samenvatting) erg lekker voor de thuisclub. Met als hoogtepunt wat De Leeuw in de 49e minuut deed. Beelden van de NOS, dat er nog een aantal illustere voorgangers aan vastplakte:

‘Veel te veel wedstrijden negatief beïnvloed’

We gaan de winterstop in met als top-4 Ajax, Vitesse, FC Twente en Feyenoord. PSV heeft de dramatische eerste seizoenshelft nog een klein beetje rechtgetrokken met twee overwinningen op rij en staat nu zevende, op elf punten van Ajax. En zoals het er nu naar uitziet gaan RKC, Roda, ADO, Cambuur en NEC samen uitmaken wie er degradeert.

Op het gebied van arbitrage moet het in 2014 een stuk beter, vindt Mario van der Ende:

“Er werden natuurlijk veel te veel wedstrijden negatief beïnvloed door arbitrale beslissingen. Dat moet in de tweede seizoenshelft beter. Ook zullen de scheidsrechters zich professioneler op moeten stellen en gaan gedragen. Neem dit weekend: Bjorn Kuipers, de enige scheidsrechter die de Nederlandse arbitrage internationaal nog wat kleur geeft, nam een vrij weekend om zijn supermarktklanten bij te staan met hun kerstinkopen. Het geeft aan hoe amateuristisch de arbitrage in een profwereld staat.”

Prettige feestdagen, ook namens Mario.