Apple krijgt meer voet aan de grond in China door grote deal

De iPhone 5C van Apple wordt in een winkel tentoongesteld met daarvoor het logo van China Mobile. Klanten van de grootste telecomaanbieder ter wereld kunnen straks voor een telefoon van Apple kiezen, iets dat een enorme impuls voor het Amerikaanse bedrijf in China moet betekenen.
De iPhone 5C van Apple wordt in een winkel tentoongesteld met daarvoor het logo van China Mobile. Klanten van de grootste telecomaanbieder ter wereld kunnen straks voor een telefoon van Apple kiezen, iets dat een enorme impuls voor het Amerikaanse bedrijf in China moet betekenen. Foto Reuters/ Kim Kyung-Hoon

Het heeft jaren geduurd, maar Apple kan nu écht doordringen tot de Chinese markt. Ruim 700 miljoen mensen die een abonnement hebben bij China Mobile, de grootste telefoonaanbieder ter wereld, kunnen straks voor een iPhone kiezen. Het moet voor Apple een enorme impuls betekenen.

Apple had in het derde kwartaal van dit jaar een marktaandeel in China van 6,2 procent. Een jaar eerder was dat nog 7,9 procent, schrijft persbureau AP. Samsung, de wereldwijde marktleider op het gebied van smartphones, zag zijn aandeel groeien van 14,1 naar 21,2 procent. Maar niet alleen Samsung verkoopt beter in China, ook telefoons van Chinese fabrikanten Yulong, Huawei en Lenovo doen het beter dan Apple.

Cook: extreem belangrijke markt

Op 17 januari hebben klanten van China Mobile de keuze voor een iPhone 5s en het iets goedkopere model 5c. Zowel Apple als China Mobile heeft verheugd gereageerd op de deal. Tim Cook, topman van Apple, noemde de Chinese markt “extreem belangrijk”:

“iPhone-klanten in China zijn een enthousiaste en snel groeiende groep. We kunnen ons geen beter welkom in het Chinese Nieuwjaar bedenken dan een iPhone in de handen van elke China Mobile-klant die er een wil hebben.”

Xi Guohua, topman van China Mobile, zegt te weten dat er “veel (potentiële) klanten van China Mobile wachten op de combinatie van iPhone en China Mobile”.

Een video van persbureau Reuters over de deal:
http://youtu.be/jGSOB1DAmiU

Grootste netwerk, grootste verkoopapparaat

Onze correspondent in China Oscar Garschagen legt vandaag in NRC Handelsblad uit hoe groot China Mobile is:

“Van de Chinese mobieletelefoonbedrijven heeft China Mobile verreweg het grootste verkoopapparaat en het grootste netwerk, tot in het Tibetaanse Lhasa en de uithoeken van de Gobi-woestijn toe. China Mobile is ook als eerste begonnen met de aanleg van een 4G-netwerk dat in de loop van volgend jaar in de grote steden gereed moet zijn.”

Tot nu toe zijn er nog geen financiële details over de overeenkomst bekendgemaakt. Analisten verwachten dat Apple door de deal miljoenen extra iPhones zal gaan verkopen. Schattingen lopen uiteen van 17 tot 39 miljoen toestellen, meldt technologiewebsite AllThingsD.

Maar houdt het effect lang aan?

De koers van Apple zal waarschijnlijk gaan stijgen. Maar beursanalisten verwachten dat het effect van de deal niet lang zal duren, schrijft Garschagen:

“Apple wordt in China op het scherp van de snede beconcurreerd door Samsung dat binnenkort met een nieuw topmodel komt en bovendien over een reeks goedkopere modellen beschikt. Ook de Chinese makers van smartphones, zoals Huawei, ZTE en Xiaomi komen met nieuwe 4G-modellen die 30 tot 50 procent goedkoper zijn dan de iPhone 5.”