Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Agent die 17-jarige Rishi doodschoot krijgt geen straf

De agent vorig jaar in Den Haag de 17-jarige Rishi doodschoot is vrijgesproken van moord en doodslag. Dat meldt onze verslaggever Elsje Jorritsma via Twitter.

Station Hollands Spoor drie dagen nadat Rishi C. van 17 werd doodgeschoten door een politieman.
Station Hollands Spoor drie dagen nadat Rishi C. van 17 werd doodgeschoten door een politieman. Foto ANP / Phil Nijhuis

De agent die vorig jaar op station Den Haag Hollands Spoor de 17-jarige Rishi doodschoot is vrijgesproken van moord en doodslag. Dat meldt onze verslaggever Elsje Jorritsma via Twitter. Het Openbaar Ministerie vroeg begin deze maand om ontslag van rechtsvervolging.

Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma Agent wordt vrijgesproken voor moord #Rishi
Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma Ook vrijspraak van doodslag #Rishi
Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma Toebrengen zwaar lichamelijk letsel #Rishi bewezen, maar niet strafrechtelijk verwijtbaar, omdat agent, kort gezegd, zijn werk deed

Nabestaanden eisten verzwaring aanklacht

De nabestaanden van Rishi eisten eerder een verzwaring van de aanklacht, omdat ze bang waren dat de strafeis te licht zou uitpakken. Het OM besloot daarop moord aan de tenlastelegging toe te voegen zodat de rechter daarnaar zou kunnen kijken.

De uitspraak van de rechter valt de familie en vrienden van Rishi zwaar:

Twitter avatar elsjejorritsma Elsje Jorritsma Familie van #Rishi erg teleurgesteld, moeder heeft na dit vonnis het gevoel dat ze zelf vermoord is, zegt advocaat
Twitter avatar RTLNieuwsnl RTL Nieuws Rumoer in de rechtszaal na de uitspraak in zaak-Rishi: “Agenten kunnen dus alles maken.” http://t.co/q5DrbOzkj8
Twitter avatar markschrader Mark Schrader Er komt geen hoger beroep. Nabestaanden kunnen dat namelijk niet. OM had al om ontslag van rechtsvervolging gevraagd. #rishi

De agent schoot Rishi Chandrikasing op 24 november in de hals. NS-personeel had gewaarschuwd dat hij mogelijk een vuurwapen bij zich had, omdat hij daarmee zou hebben gedreigd. Later bleek dat hij ongewapend was. Onze correspondent in Den Haag Christiaan Pelgrim sprak eerder deze maand na een zwaarbeveiligde rechtszitting met een vriend van Rishi.

Hij was gewoon dronken, zegt Amine, een goede vriend van Rishi. Natuurlijk is dat niet goed, maar `dan weet je niet wat je doet. Ik heb hem nog nooit zoiets zien doen.” Er bleek inderdaad alcohol in zijn bloed te zitten.

Illustratie op basis van bewakingsbeeld. Een agent schiet op Rishi Chandrikasing op het perron van Hollands Spoor en treft hem in de hals. Foto ANP / Jeroen Luizink

Volgens officier van justitie Wouter Bos is doodslag bewezen. Moord – dat in de aanklacht is opgenomen omdat de familie dat wilde – niet. De agent hield er bij zijn schot rekening mee dat Rishi dood kon gaan. „Ik dacht: het is hij of ik”, zei hij tijdens een verhoor en op de zitting. Toch wil de officier geen straf. De richtlijnen stonden de agent toe te schieten op een vluchtende verdachte die met een pistool zou hebben gedreigd. Hij kon niet weten dat Rishi geen pistool had.

De enige fout die de agent volgens de officier maakte, was dat hij niet stilstond toen hij schoot. Maar ook dat hoeft hem niet te worden aangerekend. Terwijl Rishi tijdens zijn vlucht naar een wapen leek te grijpen, moest de agent „in een split second”, met veel stress, beslissen of hij zou schieten. Dat kan ook verklaren dat het schot in de nek van Rishi kwam, terwijl hij in eerste instantie op de heup richtte.

De dood van Rishi maakte veel los bij jongeren in Den Haag. Op een stille tocht kwamen een dag na het incident honderd mensen af. Een demonstratie tegen politiegeweld trok een week later zo’n honderd tot tweehonderd man.

Bekijk hier de reconstructie die de NOS maakte van wat er die avond is gebeurd: