Aantal moorden in Nederland is gestegen - teller op 150

De politie heeft na een schietpartij de omgeving afgezet van een woning.
De politie heeft na een schietpartij de omgeving afgezet van een woning. ANP / Piroschka van de Wouw

Het aantal moorden in Nederland is dit jaar gestegen vergeleken met 2012. De teller staat een week voor het eind van het jaar op 150. Dat blijkt uit de jaarlijkse moordlijst die Elsevier vandaag heeft gepubliceerd. Vorig jaar werden 142 moorden gepleegd, maar dat was ook gelijk het “absolute laagterecord sinds Elsevier de lijst opstelt.

Het weekblad vindt vooral het aantal liquidaties - “ten minste dertien” - opvallend. De slachtoffers waren vaak van Marokkaanse, Turkse of Antilliaanse komaf.

“Vrijwel al deze zaken spelen zich af in het drugsmilieu.”

Meeste moorden in Amsterdam en Rotterdam

Amsterdam en Rotterdam voeren de lijst “zoals altijd” aan. In Amsterdam vielen 21 slachtoffers en in de Maasstad twintig. Dat is aanzienlijk meer dan vorig jaar, toen in beide steden veertien mensen werden vermoord. In Den Haag vielen drie slachtoffers, tegenover twaalf een jaar eerder. De teller in Utrecht staat op één slachtoffer, twee minder dan in 2012.

Zeven slachtoffers vielen bij familiemoorden. Onder hen ook de broertjes Julian en Ruben uit Zeist, die in mei door hun vader om het leven werden gebracht.

Hoewel het aantal moorden vergeleken met vorig jaar is gestegen, schommelt het aantal moorden al jaren rond de 150. Tussen 1992 en 2001 werden gemiddeld 253 moorden per jaar gepleegd. Recordjaar was 1995 met 281 slachtoffers.