Aantal daklozen afgelopen jaren toegenomen

Zwervers trotseren de kou onder een viaduct van de Cornelis Lelylaan in Amsterdam.
Zwervers trotseren de kou onder een viaduct van de Cornelis Lelylaan in Amsterdam. Foto ANP/ Olaf Kraak

Het aantal daklozen in Nederland is de afgelopen jaren toegenomen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2012 waren er ruim 27.000 mensen dakloos, twee jaar eerder waren dat er nog 23.000.

Van de mensen die dakloos zijn, is vier op de vijf man. Vrouwen die dakloos zijn, zijn relatief jong: dertig procent van hen is tussen de 18 en 30 jaar oud. Bij de mannen is dit ruim twintig procent.

Veel niet-westerse allochtonen

Veel van de daklozen zijn niet-westerse allochtonen. Zes op de tien van hen verblijft in de grote steden, vergeleken bij een op de drie van de autochtone daklozen.

Onder daklozen verstaat het CBS mensen zonder vaste verblijfplaats, die slapen in de opvang, op straat, of in openbare gebouwen. Ook mensen die tijdelijk bij familie of vrienden verblijven worden ertoe gerekend.

Gebruik van opvang gegroeid

Het aantal mensen dat gebruikmaakt van de daklozenopvang is de laatste jaren flink gegroeid, zo meldde EenVandaag zaterdag. Dit jaar maakten ongeveer 66.000 mensen gebruik van de opvang, tegenover 50.000 in 2009. Er zouden duizenden mensen op de wachtlijst staan.

De helft van de gemeenten maakte vorig jaar minder geld vrij voor daklozenopvang, schreef persbureau Novum. Voor 2015 is een verdere landelijke bezuiniging aangekondigd van 25 miljoen euro.