Maatregelen energiebedrijven tegen misstanden kolenmijnen

ANP / Koen Suyk

Energiebedrijven gaan misstanden in mijnen waar ze steenkool betrekken vanaf volgend jaar melden. De aanpak moet ertoe leiden dat de arbeidsomstandigheden in steenkoolmijnen verbeteren. De bereidheid van mijneigenaren om verbeteringen door te voeren wordt een belangrijke factor in de afweging om er wel of niet kolen in te kopen.

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) heeft met vijf energiebedrijven afspraken gemaakt over maatschappelijk verantwoord ondernemen in de steenkoolketen, meldt persdienst Novum. De energiebedrijven werken zelf ook aan een meldpunt. Daar kunnen maatschappelijke organisaties terecht als ze signalen hebben dat er problemen zijn.

De steenkooldialoog is in 2010 tot stand gekomen op aandringen van de Tweede Kamer. Kort daarvoor zond tv-programma Netwerk een reportage uit over misstanden rond mijnbouwbedrijven in Colombia, waar verreweg de meeste steenkool vandaan komt die in Nederland wordt gebruikt. Het Amerikaanse concern Drummond zou leden van een vakbond hebben laten vermoorden die bij een Colombiaanse mijn werkten.

Energiebedrijven naar Colombiaanse mijnen

Vanaf komend jaar worden audits bij mijnen uitgevoerd, waarbij onder meer de arbeids- en leefomstandigheden en de vrijheid van vakbonden worden onderzocht. De energiebedrijven beloven zo transparant mogelijk te zijn over hoe ze met de resultaten daarvan omgaan.

Ploumen en de bestuursvoorzitters van EON Benelux, EPZ, Essent, GDF Suez Energie Nederland en Nuon vertrouwen erop dat de afspraken voor de zomer definitief zijn. “Dit is een belangrijke volgende stap in de goede richting”, zegt de minister vanavond in een verklaring. Ploumen heeft de vijf bestuursvoorzitters uitgenodigd om in de tweede helft van 2014 mijnen in Colombia te bezoeken, waar de omstandigheden erg zorgwekkend zijn.

Geen mensenrechtenorganisaties betrokken

De energiebedrijven hebben de handen ineengeslagen in de Europese organisatie Bettercoal, samen met vijf andere Europese energiebedrijven. Hierin zijn geen mensenrechtenorganisaties opgenomen.

Ongeveer veertig procent van de Europese steenkoolmarkt is bij het initiatief betrokken. Bettercoal gaat volgend jaar grondig onderzoek doen en streeft naar audits bij zeker acht steenkolenmijnen in landen als Colombia, Zuid-Afrika en Rusland.

“Het is belangrijk dat de energiebedrijven hun verantwoordelijkheid nemen, door gezamenlijk hun invloed uit te oefenen om problemen bij mijnen aan te pakken”, vindt Ploumen, die benadrukt dat de bedrijven zo transparant mogelijk zijn over de maatregelen die ze naar aanleiding van de audits treffen.