3.100 klachten over vuurwerk gemeld

Vijftien lokale GroenLinks-fracties hebben gisteren voor het tweede jaar op rij het meldpunt vuurwerkoverlast.nl geopend. De initiatiefnemers vinden dat de overheid nog altijd te weinig doet tegen overlast van vuurwerk. De fracties willen het liefst dat vuurwerk alleen wordt afgestoken bij professionele shows. Vorig jaar beklaagden de meeste mensen zich over te vroeg afgestoken vuurwerk, harde knallen en onveilige situaties op straat. Vanmorgen waren er al ruim 3.100 meldingen binnen. Het meldpunt is opengesteld tot 4 januari. De meldingen worden daarna gebundeld in een rapport dat aan de Tweede Kamer en de burgemeesters van de vijftien gemeenten wordt aangeboden.

De politie ontving afgelopen zaterdag vijf schademeldingen na het gecontroleerd tot ontploffing brengen van in beslaggenomen vuurwerk in Zwartewaal (Zuid-Holland). In vier gevallen ging het om beschadigde ruiten, bij een andere melding is schade ontstaan aan een schuur in aanbouw. De politie ontdekte het zeer zware vuurwerk en grondstoffen voor het maken ervan, afgelopen vrijdag in een woning en een schuur in Heenvliet. Het zou om honderden kilo’s gaan. Vijf woningen rondom de vindplaats werden ontruimd. Zeven bewoners moesten ook zaterdag de nacht elders doorbrengen. De 63-jarige bewoner van het pand is aangehouden. Explosievenexperts brachten gisteren het restant, in twee kleinere ladingen, tot ontploffing op een terrein in Zwartewaal. (NRC)