VN trekken mensen terug uit Zuid-Soedan, Bor in handen rebellen

Rijen voor water dat wordt uitgedeeld door de VN in een compound in Jaba.
Rijen voor water dat wordt uitgedeeld door de VN in een compound in Jaba. AFP / Tony Karumba

De Verenigde Naties trekken een deel van het personeel terug uit Zuid-Soedan. Ondertussen verstevigt het regeringsleger de troepenmacht om de oliehoofdstad Bor te heroveren op rebellen.
Al het personeel van de VN dat als niet essentieel wordt beschouwd, wordt uit de hoofdstad Juba gehaald en ondergebracht in het zuiderbuurland Oeganda.

Twitter avatar unmissjuba UNMISS UNMISS will reinforce its military presence in Bor and Bentiu. Non-critical UNMISS staff in Bentiu will be relocated later today.
Twitter avatar unmissjuba UNMISS UNMISS began relocation of non-critical staff from Juba to Entebbe this morning. All remaining civilian staff in Bor brought to Juba on Sat.

Gisteren werden drie vliegtuigen, die Amerikaanse burgers probeerden te evacueren uit Bor, beschoten. Daarbij raakten vier militairen gewond. Een dag eerder werd in de regio al een VN-helikopter neergehaald.

‘Olievelden nog in handen regering’

De regering van Zuid-Soedan zegt vandaag meer soldaten richting Bor gestuurd te hebben. Volgens Reuters heeft het leger oud-vicepresident Riëk Machar aan het front gelocaliseerd, maar wist de veronderstelde aanstichter van het opgelaaide geweld per boot te ontkomen.

De beweringen van de regering omtrent Machar vielen volgens het persbureau niet te verifiëren en Machar bleek niet bereikbaar voor commentaar. Duidelijk is wel dat Bor, in de noordelijke staat Jonglei, nog steeds in handen is van de anti-regeringstrijders. De regering beweert dat de voor president Salva Kiir cruciale olievelden aldaar nog in handen zijn.