Staat praat met nabestaanden Srebrenica over schadevergoeding

Nabestaanden van Rizo Mustafic reageren blij na de uitspraak van de Hoge Raad afgelopen najaar.
Nabestaanden van Rizo Mustafic reageren blij na de uitspraak van de Hoge Raad afgelopen najaar. Foto ANP / Martijn Beekman

De Nederlandse Staat is in gesprek over een schadevergoeding met de nabestaanden van drie moslimmannen die in 1995 van de compound van Dutchbat in Srebrenica werden gestuurd. Dat bevestigt de advocaat van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, en het ministerie van Defensie, meldt het ANP.

Premier Rutte zei begin september al dat de regering zal handelen naar de uitspraak van de Hoge Raad in de zich al jaren voortslepende zaak. Die oordeelde toen dat de Nederlandse staat verantwoordelijk is voor de dood van drie moslimmannen Srebrenica.

Nederlandse militairen stuurden de drie mannen weg van de compound, terwijl zij juist daar een veilig heenkomen hadden gezocht voor het Bosnisch-Servische leger. Eenmaal buiten de compound werden ze vermoord. De zaak was aangespannen door de tolk van Dutchbat, Hasan Nuhanovic, die wel op de compound mocht blijven, en nabestaanden van de vermoorde elektriciën Rizo Mustafic.

Principiële zaak

Net als het hof vond de Hoge Raad dat de staat verantwoordelijk was voor het optreden van Dutchbat. Hoewel de missie onder VN-vlag werd gevoerd laat het internationaal recht toe dat het optreden van de Nederlandse militairen ook wordt toegerekend aan de Nederlandse staat. Die had ‘effective control’ over het optreden van Dutchbat.

Twee dagen voordat de slachtoffers van de compound werden gestuurd, was de enclave al gevallen. Circa 7000 moslimmannen en - jongens werden vermoord door het leger van generaal Mladic of aanverwante paramilitaire groepen. Zegveld stelde eerder namens de nabestaanden dat de zaak vooral gevoerd werd uit principieel oogpunt en dat de uitspraak “zo veel meer impact heeft dan elk geldbedrag kan hebben”.