‘Piloot Mozambique liet vliegtuig expres neerstorten’

Vliegtuig van Mozambique Airlines op de nationale luchthaven Tamba.
Vliegtuig van Mozambique Airlines op de nationale luchthaven Tamba. Foto Christian Valputi / Wikipedia

De piloot van het vliegtuig dat eind november in Namibië verongelukte, heeft zijn toestel waarschijnlijk bewust laten crashen. Dat heeft Joao Abreu, hoofd van de luchtvaartautoriteiten in Mozambique gezegd. Bij het ongeluk kwamen alle 27 passagiers en de zes leden tellende bemanning om het leven.

De Embraer-190 van LAM Mozambique Airlines stortte 29 november neer in het Nationale Park van Namibië, in het noordoosten van het land. Het vliegtuig was op weg van de Mozambikaanse hoofdstad Maputo naar Luanda in Angola.

Uit het eerste onderzoek van de zwarte dozen zou blijken dat de gezagvoerder de automatische piloot zo afstelde dat dit wijst op een “duidelijke intentie” om het vliegtuig te laten verongelukken. De hoogte van het vliegtuig werd zodanig veranderd dat het vliegtuig op ramkoers lag en ook de snelheid werd aangepast.

Persbureau AAP schrijft, dat de piloot zichzelf vlak voor de crash in de cockpit had opgesloten. Hij reageerde niet op alarmsignalen en wilde zijn co-piloot niet meer terug de cockpit in laten, zo zei Abreu op een persconferentie:

“De co-piloot had net voor het ongeluk de cockpit verlaten. Op de geluidsrecorders zijn alarmsignalen te horen, gebonk op de deur en geroep om terug de cockpit in te komen. Het vliegtuig verongelukte terwijl de piloot bij kennis was.”

De reden voor zijn gedrag is nog onduidelijk en wordt verder onderzocht.