‘Merkels plannen voor Sotsji zijn nog niet gemaakt’

Bondskanselier Angela Merkel is er nog niet over uit of ze wel of niet naar Sotsji gaat voor de Winterspelen.
Bondskanselier Angela Merkel is er nog niet over uit of ze wel of niet naar Sotsji gaat voor de Winterspelen. Foto ANP / Jerry Lampen

Over de vraag of bondskanselier Angela Merkel wel of niet naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji gaat, is nog geen besluit genomen. Dat heeft haar woordvoerder laten weten aan Duitse media.

Eerder meldde vandaag het Duitse magazine Focus op basis van regeringsbronnen dat Merkel niet zou gaan. Volgens de woordvoerder van Merkel heeft ze in ieder geval tot dusver geen plannen gemaakt om te gaan, maar is het nog een open vraag. De Duitse president Joachim Gauck reist in ieder geval niet af naar Sotsji. En hij is niet de enige.

Vorige week maakte de Belgische premier Elio Di Rupo bekend verstek te laten gaan. Eerder werd bekend dat de Franse president François Hollande en andere Franse toppolitici eveneens de kans voorbij laten gaan.

Er is veel kritiek op de schendingen van de mensenrechten in Rusland, waaronder discriminatie van homo’s. Om die reden klinkt al langer de roep om een boycot in verschillende landen en aan leden van het IOC. Nederland voelt niets voor een dergelijke stap, zo heeft minister Timmermans van Buitenlandse Zaken gezegd.