Edgar Bronfman sr. (84) overleden - voorvechter voor joodse zaak

Nina Lagergren (midden) krijgt de World Jewish Congress Human Rights Award namens haar broer Raoul Wallenberg, van Edgar Bronfman (links) in 2000. De Zweedse diplomaat redde tijdens WOII honderden Hongaarse joden van de dood. Rechts de toenmalig Zweedse premier Goran Persson.
Nina Lagergren (midden) krijgt de World Jewish Congress Human Rights Award namens haar broer Raoul Wallenberg, van Edgar Bronfman (links) in 2000. De Zweedse diplomaat redde tijdens WOII honderden Hongaarse joden van de dood. Rechts de toenmalig Zweedse premier Goran Persson. Foto EPA / Tobias Rostlund

De miljardair en zakenman Edgar Bronfman sr. is gisteren thuis in New York overleden, zo meldt persbureau AP. De Canadese zakenman stond meer dan 25 jaar aan het hoofd van het Joodse Wereldcongres (WJC).

Bronfman werd rijk door het bedrijf van zijn vader dat eigenaar was van drankmerk Seagram, verder uit te bouwen. In 1971 nam hij het roer over van zijn vader Samuel. Hij wist het merk zo groot te maken dat het uiteindelijk interessant werd voor overnames. In 2000 werd het overgenomen door de Franse telecomgroep Vivendi Universal.

In zijn rol als voorzitter van het WJC, waar joodse organisaties in meer dan tachtig landen aan verbonden zijn, was hij een onvermoeibare voorvechter voor de joodse zaak. In 1999 kreeg Bronfman uit handen van de toenmalige Amerikaanse president Clinton de Presidential Medal of Freedom, de hoogste nationale, burgerlijke onderscheiding voor zijn inspanningen.

Bronfman nam leiding bij het krijgen van smartegelden

Bronfman kwam aan het hoofd te staan van het joodse congres in 1985 en nam onder zijn leiding het voortouw bij het krijgen van 11 miljard dollar aan compensatiegelden voor nabestaanden van Holocaustslachtoffers. Diana Raucher, directeur van de Samuel Bronfman Stichting zei over hem:

“Hij was een captain of industry die zichzelf volledig wijdde aan het opkomen voor de rechten van joden, en het aanmoedigen van het joodse volk daarin.”