Gewonden bij bomaanslagen Thailand - weer grote protestmars

Thaise bomexperts bekijken de plek waar een aanslag werd gepleegd in het disctrict Sadao, provincie Songkhla in het zuiden van Thailand.
Thaise bomexperts bekijken de plek waar een aanslag werd gepleegd in het disctrict Sadao, provincie Songkhla in het zuiden van Thailand. Foto AP / Sumeth Panpetch

Bijna dertig mensen zijn vandaag gewond geraakt toen in het zuiden van Thailand drie bommen ontploften. Vermoed wordt dat het om een aanslag door islamitische opstandelingen gaat. Van de 27 gewonden zijn vier er ernstig aan toe, aldus de gouverneur van Songkhla.

Volgens de politie bracht een autobom voor een hotel in Songkhla de meeste schade toe. De andere bommen, die waren bevestigd op motorfietsen, explodeerden voor twee politiebureaus, schrijft persbureau AP. Sinds in 2004 een islamitische opstand begon, zijn in de drie zuidelijke islamitische provincies van het overwegend boeddhistische Thailand zeker vijfduizend mensen om het leven gekomen.

Grote protestmars in Bangkok

Elders in het land heeft de regering ook met ernstige weerstand te maken. Tienduizenden mensen hielden vandaag in het centrum van Bangkok weer een protestmars. Het verkeer werd lamgelegd en bij de woning van premier Yingluck Shinawatra kwam een groep betogers oog in oog te staan met de politie. Het is de zoveelste grote demonstratie tegen Yinglucks regering.

Gisteren werd bekend dat de grootste oppositiepartij van Thailand weigert deel te nemen aan de parlementsverkiezingen in februari. De partij is nauw verbonden met de protestbeweging die al weken het onmiddellijke vertrek van Yingluck eist.