Debutant Riedewald redt Ajax, Groningen verslaat NEC

Ajax heeft zichzelf vandaag tot winterkampioen gekroond door met 2-1 te winnen bij Roda JC. Eredivisiedebutant Jaïro Riedewald scoorde in de slotfase twee keer voor de Amsterdammers. Henk Dijkhuizen had Roda in de eerste helft op voorsprong gezet. Ajax neemt door de zege de koppositie over van Vitesse.

De 17-jarige Riedewald, die donderdag in de bekerwedstrijd tegen IJsselmeervogels in het eerste debuteerde, was tien minuten voor tijd in het veld gekomen voor Christian Poulsen. Nadat de linksback twee minuten voor de tijd voor de gelijkmaker had gezorgd tikte hij in blessuretijd op aangeven van Jöel Veltman het winnende doelpunt binnen.

Ajax was aardig aan het duel in Kerkrade begonnen en kwam via Kolbeinn Sigthorsson na twaalf minuten dicht bij de 1-0. Nadat de Amsterdamse dominantie na een halfuur over zijn hoogtepunt was vond Dijkhuizen het net voor de Limburgers. De jeugdinternational kopte vogelvrij raak vanuit een hoekschop.

Laatste goal in blessuretijd

Na de thee pakte Ajax de draad weer op en kreeg de equipe van Frank de Boer grote kansen op het winnende doelpunt. Sigthorsson, Viktor Fischer en Davy Klaassen wisten het net echter niet te vinden. Vervolgens werden net als vorige week tegen SC Cambuur pas in de slotfase de drie punten binnengehaald. De laatste goal viel in de extra tijd.

Door de zege wist De Boer zich voor het eerst in zijn trainersloopbaan tot winterkampioen te kronen. Hoewel Ajax onder zijn leiding drie keer landskampioen werd was dat hem nog niet gelukt. Rick Plum, de opvolger van de vorige week ontslagen Ruud Brood, stond bij Roda voor het eerst aan het roer tijdens een competitieduel. De Limburgers blijven vijftiende.

Groningen ruim langs NEC in doelpuntrijk duel

FC Groningen sluit 2013 af als nummer zes van de Eredivisie. De groenwitten versloegen NEC vanmiddag in de Euroborg met 5-2. Michael de Leeuw was met een hattrick de grote man bij Groningen. Filip Kostic en Rens van Eijden (eigen doelpunt) scoorden eveneens voor de thuisploeg.

Go Ahead in eigen stadion langs Utrecht

Go Ahead Eagles heeft de eerste seizoenshelft afgesloten met een overwinning. Coach Foeke Booy zag zijn ploeg vanmiddag met 2-1 winnen van zijn oude werkgever FC Utrecht. Cedric Badjeck bracht Utrecht na vier minuten op voorsprong, maar Jeffrey Rijsdijk maakte al vlot gelijk. Een kwartier voor tijd tekende Jop van der Linden vanaf de penaltystip voor de winnende goal. (Novum)