Cuba roept VS op tot ‘beschaafde’ betrekkingen

De Cubaanse president Castro (links voor) en zijn vice-president Miguel Diaz-Canel (rechts) tijdens een bijeenkomst in het parlement.
De Cubaanse president Castro (links voor) en zijn vice-president Miguel Diaz-Canel (rechts) tijdens een bijeenkomst in het parlement. Foto EPA / Marcelino Ortiz

De Cubaanse president Raúl Castro heeft de VS in een toespraak in het Cubaanse parlement opgeroepen om “beschaafde” relaties met het land aan te knopen. Dat meldt de BBC. De beide landen moeten elkaars verschillen respecteren, zo zei Castro.

Zo moet Washington aanvaarden dat Cuba een communistische regering heeft en niet langer streven naar een verandering van het regime. Dan kunnen beide landen werken aan het verbeteren van de onderlinge verhouding, zei Castro.

“Wij vragen de VS niet om een regimeverandering, en wij accepteren dus ook geen inmenging in ons regime.”

Tijdens de toespraak zei Castro dat respect wel een vereiste is voor betere relaties:

“Als we onze bilaterale betrekkingen willen verbeteren, moeten we aanvaarden dat we verschillende politieke opinies hebben en toch vreedzaam naast elkaar kunnen leven. Zo niet, dan niet. Wij zijn bereid om nog eens 55 jaar op dezelfde voet verder te gaan.”

Met dat laatste doelde de Cubaanse leider op het verbreken van alle diplomatieke relaties door de VS in 1961 na de revolutie in het land. Ook geldt er sindsdien een economisch embargo tegen het eiland.

De Amerikaanse president Obama schudt de hand van president Castro tijdens de herdenkingsdienst voor Mandela in het stadion in Johannesburg afgelopen 10 december. Foto EPA / Kim Ludbrook

Obama gaf Casto al een handdruk tijdens herdenking Mandela

De toenadering komt kort nadat de Amerikaanse president Castro de hand schudde tijdens de herdenking van Nelson Mandela in Johannesburg. Volgens de Cubaanse leider is er al sprake van een voorzichtige dialoog en hebben vertegenwoordigers van de VS de afgelopen maanden een aantal keer gesproken met elkaar over praktische zaken als Cubaanse vluchtelingen en het herstel van de levering van post.

De 82-jarige Castro nam in 2006 de leiding van het land over van zijn broer Fidel wier gezondheid sterk achteruit was gegaan. Raúl Castro wordt gezien als een modernere leider dan zijn broer en heeft verschillende economische hervormingen uitgevoerd. Een van de meest recente vernieuwingen is de opheffing van het verbod op burgers om een nieuwe of tweedehands auto te kopen. Tot nu toe mochten alleen overheidsinstanties in Cuba een auto kopen.