Chodorkovski: schuld inlossen bij mensen die nog vastzitten

Michail Chodorkovski vanmiddag voor aanvang van zijn persconferentie.
Michail Chodorkovski vanmiddag voor aanvang van zijn persconferentie. AFP / Clemens BIlan

Op een persconferentie in Berlijn heeft Michail Chodorkovski beloofd alles te doen om andere politiek gevangenen in Rusland vrij te krijgen. Twee dagen na zijn vrijlating stelde de voormalige olietycoon dat zijn amnestie niet beschouwd moet worden als een teken van dat in Rusland niet nog steeds lotgenoten vastzitten.

“De tijd die mij rest is tijd die ik wil toewijden aan het inlossen van mijn schulden bij het volk. En daarmee bedoel ik de mensen die nog steeds in het gevang zitten.”

Chodorkovski maakte volgens AP wel direct duidelijk niet te willen dingen naar de macht in Rusland. Hij kreeg naar eigen zeggen voor het eerst reuk van een mogelijk amnestie op 12 november. Zijn advocaten vertrouwden hem toen toe dat voormalig minister van Buitenlandse Zaken in Duitsland, Hans-Dietrich Genscher, die zich al eerder bezighield met Chodorkovski’s zaak, zei dat Vladimir Poetin “een schuldbekentenis niet als voorwaarde stelde voor mijn vrijlating”.

Chodorkovski hoeft niets terug van Yukos

Uiteindelijk werd het afgelopen vrijdagmiddag, 14.00 uur, dat de gevangenisdirecteur “mij wakker maakte en zei dat ik naar huis ging”, vertelde Chodorkovski vanmiddag. “Pas later werd me duidelijk dat ik naar Berlijn zou gaan.”

Op de persconferentie bedankte Chodorkovski Dietrich en Angela Merkel voor hun niet aflatende aandacht voor zijn zaak. “Dit heeft mijn vrijlating veiliggesteld.” Een terugkeer in de zakenwereld is net als een comeback in de politiek uit den boze. “Mijn financiële situatie noopt mij niet tot werken om nog wat meer geld te verdienen.” Een leidende rol in de Russische oppositie of het financieren ervan is eveneens uit den boze, aldus de 50-jarige die ooit de rijkste man van Rusland was.

Op de vraag of hij gerechtelijke stappen gaat nemen om vermogen terug te eisen van zijn ontmantelde Yukos oliebedrijf liet Chodorkovski weten dat hij “niet zal vechten voor zijn aandeel”.