‘Chodorkovski is niet van plan de politiek in te gaan’

Chodorkovski bezoekt onder veel belangstelling het museum bij Checkpoint Charlie in Berlijn vandaag.
Chodorkovski bezoekt onder veel belangstelling het museum bij Checkpoint Charlie in Berlijn vandaag. Foto Reuters / Steffie Loos

De net vrijgelaten Russische olietycoon Michail Chodorkovski is niet van de plan de politiek in te gaan. Ook zal hij geen aanspraken maken op geld of goederen uit zijn vroegere olieconcern Yukos. Dat zegt hij tegen het Russische magazine The New Times.

In het interview zegt Chodorkovski, die inmiddels in Berlijn is herenigd met zijn familie, nu niet de intentie te hebben om politiek actief te worden. Ook zegt hij dat dit geen voorwaarde was voor zijn amnestie.

President Poetin verleende de zakenman twee dagen geleden amnestie op “humanitaire gronden”. Chodorkovski zat de afgelopen tien jaar in de gevangenis vanwege veroordelingen voor belastingontduiking en verduistering. De rechtszaak tegen hem werd in het algemeen gezien als een politieke veroordeling, hij financierde oppositiepartijen.

VEROORDEELD SAMEN MET ZAKENPARTNER

Chodorkovski werd samen met zijn zakenpartner Platon Lebedev in 2005 veroordeeld voor belastingontduiking. In 2010 werden ze nog eens veroordeeld voor fraude, diefstal van hun eigen onderneming en witwassen van de opbrengst. Samen kregen de twee in deze zaken tot veertien jaar cel - in hoger beroep werd dit dertien jaar - met aftrek kunnen de twee na elf jaar vrij komen volgend jaar. Lebedev praat nu met advocaten over mogelijke amnestie.