Omstreden wet gebruikt om Egyptische activisten te veroordelen

Vlnr: Maher, Douma en Adel hoen vanachter tralies in de rechtszaal de rechtbank aan.
Vlnr: Maher, Douma en Adel hoen vanachter tralies in de rechtszaal de rechtbank aan. Reuters / Stringer

Drie zeer prominente seculiere activisten in Egypte hebben vandaag ieder drie jaar gevangenisstraf gekregen voor deelname aan een demonstratie zonder vergunning en het aanvallen van politieagenten. Dit was mogelijk nadat voor het eerst gebruik werd gemaakt van een controversiële wet die vorige maand werd aangenomen.

Ahmed Maher, Ahmed Douma en Mohammed Adel moeten tevens elk 5.300 euro boete betalen. De drie behoren tot de oprichters van de jongerenbeweging 6 april, die in 2011 demonstraties tegen de toenmalige president Hosni Mubarak hielp organiseren. Ook steunden ze dit jaar de campagne om de gekozen islamistische president Mohammed Morsi weg te krijgen. Na diens afzetting door het leger in juli zijn de autoriteiten volgens hen echter teruggevallen in oude gewoonten.

De activisten zijn veroordeeld onder een omstreden wet die samenscholingen van meer dan tien personen zonder politievergunning verbiedt. Volgens de interim-regering is de wet nodig om orde en stabiliteit te doen weerkeren. Maar de 6 april-beweging stelt dat met name de aanname van die nieuwe anti-protestwet duidelijk wordt dat na Morsi’s vertrek het politiegweld terugkeert dat het Mubarakatijdperk zo karakteriseerde.

De rechtbank stelde in zijn vonnis vandaag dat de wet ‘niet is opgesteld om mensen het recht op het organiseren van openbare samenkomsten en vreedzame protesten te organiseren, maar om dit recht in goede banen te leiden’. Activisten en diverse politici waarschuwen echter dat de nieuwe wet een poging is van de door het leger gesteunde regering om korte metten te maken met dissidentie.
http://youtu.be/CeaHZM1kIQk