Bondscoach Van Gaal sluit duobaan uit, wil wel naar Premier League

Bondscoach Louis van Gaal tijdens een vriendschappelijke oefeninterland in november tegen Colombia in de Amsterdam ArenA.
Bondscoach Louis van Gaal tijdens een vriendschappelijke oefeninterland in november tegen Colombia in de Amsterdam ArenA. ANP / Koen van Weel

Louis van Gaal wil de door NOS gemelde interesse van Tottenham Hotspur in zijn diensten niet bevestigen. Hij ontkent vanavond met de club onderhandeld te hebben. De bondscoach van het Nederlands elftal wil die baan niet delen met een eventueel trainerschap bij de Engelse club, maar stelt dat de kans “groot is” dat hij in de Premier League gaat werken.

De NOS bracht eerder bij monde van presentator Jack van Gelder naar buiten dat Tottenham Hotspur, met onder meer oud-Ajacied Christian Eriksen in de geledingen, Van Gaal wil als opvolger van de afgelopen week ontslagen André Villas-Boas. De Portugees zag zijn ploeg deze zomer met 100 miljoen euro aan nieuwe spelers worden versterkt, maar wist er geen winnend team van te smeden.

Van Gaal heeft vanavond met Spurs-voorzitter Daniel Levy thuis in Noordwijk gesproken, zo stelt de NOS “uit betrouwbare bron” te hebben vernomen. Van Gaal ontkent dat gesprek tegenover de omroep, de interesse van de Noord-Londense club in zijn diensten wil hij niet bevestigen.

“Ik heb gezegd dat ik in de Premier League wil gaan werken, dus de kans is groot. Er is een tijd dat het bekend wordt en er is een tijd dat dat moeten worden voorbereid. Dan is er geen plaats voor de media.”

Eerder dit jaar noemde Van Gaal het bondscoachschap een “opoffering”, kondigde hij zijn vertrek na het komende WK in Brazilië al aan en stelde hij met pensioen te willen tenzij er een “mooie club” uit de hoogste Engelse divisie langs zou komen. Dat laatste lijkt nu het geval te zijn.

Maar waar Tottenham op zoek is naar een vervanger die per direct de taken van de Portugees Villas-Boas kan overnemen, voelt de 62-jarige Van Gaal niets voor een gecombineerde baan met Oranje. “Iedereen die mij kent weet dat ik dat niet doe”. Volgens de NOS wil hij het liefst na het WK naar Londen. Een groot voetballand op een eindtoernooi leiden is een bekende ambitie van de succesvolle trainer.

De laatste grote successen als clubcoach behaalde Van Gaal in 2010 toen hij met Bayern München onder meer de landstitel won en de finale van de Champions League haalde. Eerder werd hij al kampioen met AZ, FC Barcelona en Ajax, met wie hij ook de Champions League en de Wereldbeker won.