Ban Ki-moon: meer geld nodig voor de Filippijnen

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op bezoek bij een basisschool dit weekend in Tacloban, een stadje dat zwaar getroffen werd door de tyfoon.
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon op bezoek bij een basisschool dit weekend in Tacloban, een stadje dat zwaar getroffen werd door de tyfoon. Foto EPA / Evan Schneider

Er moet meer geld beschikbaar komen voor de wederopbouw van de Filippijnen. Dat heeft secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon vandaag gezegd, schrijft persbureau AP. “We moeten niet toestaan dat dit nog zo’n vergeten ramp wordt.”

Ban riep de internationale gemeenschap vandaag tijdens een bezoek aan Manilla op meer geld te doneren voor de Filippijnen. De VN willen ongeveer 580 miljoen euro ophalen voor de wederopbouw. Tot nu toe is er slechts een derde van het geld binnen. De Filipijnse regering heeft bijna zes miljard euro vrijgemaakt.

Tyfoon Haiyan, die op 8 november over het land raasde, kostte aan zeker 6100 mensen het leven en 1800 mensen worden nog altijd vermist. Hele dorpen werden met de grond gelijkgemaakt, meer dan een miljoen huizen zijn beschadigd geraakt, en er vielen 27.000 gewonden.

Een Filippijnse familie tuigt de kerstboom op buiten hun door de tyfoon beschadigde huis in Palo, Leyte. Foto EPA / Dennis Sabangan

De Nederlandse inzamelactie op tv voor de slachtoffers van de wervelstorm vorige maand bracht 18,5 miljoen euro op, meer dan de actie voor Syrië eerder dit jaar (4,9 miljoen in totaal, 1,2 miljoen na de tv-avond). Voor Syrië verwacht de VN volgend jaar 4,7 miljard nodig te hebben.