Al-Qaeda biedt excuses aan voor bloedbad Jemen

De medische staf van het militaire ziekenhuis in Sanaam, die de aanslag overleefde, maakt een ronde langs de wrakstukken van het ziekenhuis.
De medische staf van het militaire ziekenhuis in Sanaam, die de aanslag overleefde, maakt een ronde langs de wrakstukken van het ziekenhuis. Foto EPA / Mohammed Hamoud

Al-Qaeda in Jemen heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor het bloedbad begin deze maand in een ziekenhuis op het terrein van het ministerie van Defensie. Het is zeldzaam dat de organisatie dit zo publiekelijk doet.

De commandant van de tak op het Arabisch schiereiland, Qassim al-Rimi heeft in een videostatement gezegd dat een van de aanvallers ongehoorzaam was en orders heeft genegeerd. Bij de aanval werden 52 patiënten en buitenlandse hulpverleners doodgeschoten.

In zijn verklaring zei de commandant:

“We hebben hem nooit de opdracht hiertoe gegeven en we distantiëren ons van zijn acties.”

De staatstelevisie in Jemen heeft eerder beelden getoond waarop te zien is hoe de medische stad wordt aangevallen. Vermoedelijk hebben de beelden de terroristische organisatie in verlegenheid gebracht, schrijft persbureau AP. Al-Rimi:

“We erkennen dat we schuldig zijn aan deze fout. We bieden onze excuses en condoleances aan, aan de familie van de slachtoffers. We accepteren de volledige verantwoordelijkheid en zullen smartengeld betalen aan de nabestaanden.”

Volgens de lokale leider was de actie gericht op het ministerie van Defensie omdat vanuit hier Amerikaanse experts drones besturen. Hij maakte dan ook duidelijk dat de strijd tegen het ministerie door zal gaan.