Achtste dag van bombardementen Assad op Syrische rebellen

Kinderen doorzoeken hun school na het bombardement eerder vandaag.
Kinderen doorzoeken hun school na het bombardement eerder vandaag. AFP / Mohammed al-Khatieb

Volgens activisten nabij Aleppo heeft de regering van Bashar al-Assad voor de achtste opeenvolgende dag luchtaanvallen gepleegd. In een door rebellen bevolkte wijk van de noordelijk gelegen stad kwamen zeker 42 mensen om.

Dat stelt althans het in Engeland geposteerde Syrian Observatory for Human Rights. Het zou vandaag zijn gegaan om een bombardement op het district Masaken Hanano en onder meer zou een rommelmarkt geraakt zijn.

Human Rights Watch in New York publiceerde gisteren een bericht dat het sinds de derde week van november een toenemende frequentie van luchtaanvallen door de regering waarneemt. Tussen 15 en 18 december zou de intensiteit het hoogst zijn geweest. HRW noemt de aanvallen, waarbij tientallen burgerdoden vallen, “onrechtmatig” en stelt bovendien dat woonwijken en winkelcentra geraakt worden.

“Of militaire doelen worden gemist, of er is weinig intentie om militaire doelen te raken.”

Bij een zelfmoordaanslag met een autobom in de buurt van een basisschool in de sji’itische Syrische stad Umm al-Amed zijn vandaag zeker twaalf mensen om het leven gekomen. Dat melden activisten en staatsmedia, aldus persdienst Novum.

Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kwamen twaalf mensen om. Syrische staatsmedia spreken van twintig doden, onder wie zes leerlingen. De burgeroorlog in Syrië is in toenemende mate sektarisch geworden, met sji’ieten die president Assad steunen in zijn strijd tegen de overwegend soennitische opstandelingen.