’500 gewonde demonstranten - 120 gewonde agenten bij rellen Hamburg’

De oproerpolitie draagt een gewonde collega gister weg bij de ontruiming van de Rote Flora, dat gisteren uitliep op flinke rellen.
De oproerpolitie draagt een gewonde collega gister weg bij de ontruiming van de Rote Flora, dat gisteren uitliep op flinke rellen. Foto EPA / Malte Christians

Bij de rellen in Hamburg zijn gisteravond 500 demonstranten gewond geraakt, zo melden Duitse linkse organisaties. Zeker honderdtwintig agenten raakten ook gewond, waarvan negentien ernstig.

Het waren de ernstigste rellen in jaren. Bij het protest waren ruim 7300 demonstranten aanwezig, onder wie een groep links-extremisten. De agenten raakten gewond toen een demonstratie tegen de ontruiming van het linkse cultuurcentrum Rote Flora, een gekraakt voormalig theater, uit de hand liep.

Volgens de politie begonnen sommige demonstranten voorwerpen naar de opgetrommelde agenten te slingeren. Die zetten traangas en waterkanonnen in. Relschoppers staken auto’s in brand en richtten vernielingen aan onder meer supermarkten, hotels en bankgebouwen aan. De politie zette uiteindelijk zo’n tweeduizend agenten in en verrichtte tientallen arrestaties.

Volgens NRC-correspondent Frank Vermeulen in Duitsland is Rote Flora een bekend bolwerk van linkse activisten:

“De groep linkse-extremisten bekommeren zich al lange tijd om de groep Tunesische vluchtelingen uit Lampedusa, die Italië twee jaar geleden een tijdelijke verblijfsvergunning gaf, waarmee ze door konden reizen. Een deel daarvan is in Hamburg terechtgekomen en vond gehoor bij linkse activisten. De groep links-extremisten lijkt nu een nieuw issue te hebben gevonden omdat de eigenaar van het gekraakte pand zijn eigendom wil verkopen.”