You’re welcome

De Britse kranten staan vol verhalen over armoede, criminaliteit en het verlangen naar welvaart. En politici in dit land fulmineren tegen Europese regels voor vrij verkeer van personen, die maken dat u hiernaartoe kunt komen. Ze haasten zich om het moeilijk te maken een uitkering aan te vragen.

En burgers zijn hier vijandelijker dan de Duitsers of de Fransen: bijna de helft van de Britten vindt dat hun regering u de toegang tot het land moet ontzeggen, ook al kan dat wettelijk niet. Het zou kunnen dat u door dit alles de indruk heeft dat u niet welkom bent.

Maar dat bent u wel. Namens het land waar The Economist zijn thuisbasis heeft, nodigen we u uit hiernaartoe te komen en te gaan werken. Vanaf 1 januari kunt u overal in de Europese Unie aan de slag. We hopen dat velen van u Groot-Brittannië zullen kiezen. Ook al lijken onze leiders het te zijn vergeten: Groot-Brittannië drong erop aan dat uw land lid zou worden van de EU, in de wetenschap dat u op een dag bij ons op de stoep zou staan.

Als u hiernaartoe komt dan zult u in het begin wel tegen wat problemen aanlopen. Maar kijk naar eerdere migratiegolven. De geschiedenis leert ons dat u al snel een prettige plek in de Britse samenleving zult vinden.

Veel van onze landgenoten willen niet dat u komt, maar dat is niet uw schuld. Het probleem zijn de Polen, gedeeltelijk in ieder geval. Tien jaar geleden was het Verenigd Koninkrijk één van de drie landen die voor hen de deuren openden. De regering stelde kiezers gerust met de mededeling dat er slechts enkele tienduizenden zouden komen, en dat ze niet lang zouden blijven. Maar er kwamen er meer dan een half miljoen. En het bleken niet alleen arbeiders te zijn die kolen oogstten en muren verfden (waarmee ze wat Britse werknemers verdrongen om de eenvoudige reden dat ze op tijd op hun werk verschenen). Ze waren ook mensen die ergens gingen wonen en kinderen kregen. Daar waren we niet helemaal op voorbereid.

Maar als onze leiders zich tien jaar geleden vergisten in het aantal Polen en andere Oost-Europeanen dat naar Groot-Brittannië zou komen, dan vergissen ze zich nu nog meer over de invloed die zij hadden op het land. Politici beweren dat Oost-Europese migranten een belasting zijn voor de verzorgingsstaat, die al zo te lijden heeft onder bezuinigingen. Onzin: ze zijn jong en gezond, en ze maken weinig gebruik van die verzorgingsstaat. En omdat ze meer bijdragen aan de schatkist (in de vorm van belastingen) dan ze eruithalen door uitkeringen aan te vragen en gebruik te maken van diensten – ongeveer 35 procent meer, volgens een geloofwaardige schatting – voorkomen ze dat er nog meer moet worden bezuinigd op onze scholen en ziekenhuizen. Ze maken onze economie groter, en verlagen onze staatsschuld in verhouding tot het bruto nationaal product. Als jullie ook maar een beetje op die Polen lijken, dan zijn jullie een zegen voor de economie.

Helaas liegen opiniepeilingen niet. Er zijn weinig mensen die willen dat u hiernaartoe komt. Degenen onder u die uiteindelijk zullen bedelen of stelen – en het is onvermijdelijk dat een paar van u dat zullen doen – zullen veel aandacht krijgen op de voorpagina’s van kranten. Maar vreemd genoeg zou dit u wel eens kunnen helpen. De Britten hebben zich zo’n afschuwelijke voorstelling gemaakt van Bulgaarse en Roemeense immigranten, dat de werkelijkheid wel een stuk prettiger móét zijn. Mensen zullen aangenaam verrast zijn als ze zien dat de overgrote meerderheid van u hier komt werken, in plaats van te profiteren van de staat.

De Britse arbeidsmarkt is de meest flexibele van Europa. De economie groeit eindelijk goed. In de praktijk zijn Britten niet bevooroordeeld: dezelfde opiniepeilingen die aangeven dat Britten een enorme weerstand hebben tegen uw komst, laten ook zien dat de meesten van hen zouden overwegen u aan hun huizen te laten werken. Het land is gewend aan immigranten. Vooral in Londen zult u allerlei exotische types tegenkomen, van wie er velen ook werden veracht toen ze voor het eerst kwamen.

En als u zich echt zorgen maakt over vooroordelen, doe dan alsof u een Italiaan bent. Niemand zal iets doorhebben.