Waarover praten wij dit weekend? Over de Mandela in jezelf, de oplossing voor Syrië, Onno Hoes en, o ja: Onno Hoes

None

Bij een diner, borrel of feest blijven gesprekken vaak hangen in kabbelend gekeuvel. Maak het spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan of verkondig een afwijkende mening. nrc.next helpt.

Stelling: Dit land is moreel failliet. Het spijt ons, lieve mensen. Dit is geen mini-opinie, maar de harde werkelijkheid. Nederland heeft zich de laatste tijd zo vaak te kijk gezet dat we er niet meer omheen kunnen. Het onderhuids racisme is aan de oppervlakte gekomen. De zwartepietendiscussie mondde uit in weerzinwekkend racisme. We lachen Chinezen uit omdat ze eruit zien als Chinezen. De kwestie Onno Hoes leert ons dat ook homoseksuelen nog worden beschimpt. Was dit ook een rel geworden als Hoes hetero was geweest? Nee. ‘Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld’, stelt Artikel 1 van de Grondwet. Dit mag dan voor de wet zo zijn, we doen geen enkele moeite meer om ons er naar te gedragen.

Stelling: We zouden andere burgemeesters ook zo aan moeten pakken als Hoes. Als het gelijkheidsbeginsel uit de Grondwet ons werkelijk lief is, zouden we ook de privélevens van de burgemeesters van Dongeradeel, Bernheze en Koggenland eens door moeten lichten. Die hebben geen verkering met Albert Verlinde, dus die vinden we niet interessant. Oneerlijk.

Stelling: En tot slot nog dit. Hetero’s moeten maar eens accepteren dat homo’s anders leven dan zij. Heb je een relatie, ben je getrouwd? Leuk. En als je daarbuiten nog seks wilt hebben met een ander, waarom niet? Is het niet een soort mensenrecht om een profiel op een datingsite te hebben? En een burgemeester is ook gewoon maar een mens.

Stelling: Er is wél een oplossing voor Syrië. En die heet: Australië. Ze zijn er daar nogal trots op dat hun land zo groot is, maar ze hebben zo ongeveer de strengste immigratiewetten ter wereld. Als je nou wat Syriërs verplaatst naar Australië, dan haalt dat wat druk van de ketel. The Land Down Under zou ook een mooie plek zijn om de inwoners van Flevoland te dumpen. Dan kan die provincie weer lekker onder water.

Stelling: Sigmund Freud had toch gelijk.

Stelling: Terecht dat Ernst Jansen nooit meer mag werken als arts. Hij is namelijk al 68. Mensen uit andere beroepsgroepen worden op dit moment nog gedwongen op hun 65ste te stoppen met werken, ook al willen ze graag doorgaan. Waarom zouden er uitzonderingen zijn voor bepaalde beroepen?

Stelling: Er is echt niets mis met kerstmuziek. Het is bon ton om die Sky Radio-kersthits afschuwelijk te vinden, maar people are so wrong. Doe de lichten uit, de lampjes aan en draai de kerst-cd van Mariah Carey. Instantkerstgevoel. Zet in de auto op weg naar huis Chris Rea op. Hoor hem zingen: „Driving home for Christmas...” Kijk om je heen: iedereen is met jou op weg naar een zinnenprikkelend kerstfeest.

Stelling: Guus Hiddink is geen geschikte bondscoach. Hij heeft de laatste jaren alleen in B-landen gewerkt. Zonder veel succes.

Stelling: Kerst is het moment om de Mandela in jezelf te ontdekken. Stuur een cadeautje naar je aartsvijand, nodig je lawaaiige bovenbuurman uit voor een borrel, en kook een extra groot kerstdiner zodat eventuele verschoppelingen kunnen aanschuiven. Misschien bevalt het wel zo goed dat je deze nieuwe instelling in het nieuwe jaar voortzet!

Bijdragen: Peter Leijten, Merlijn Kerkhof en Floor Rusman