Voor Greenpeace in een Russische cel

Wie: xx

Leeftijd: 26

Wat: student politicologie

Waar: Pauw & Witteman, 28 november

None

Wie?

Faiza Oulahsen (1987), politicoloog, activist, een van twee Nederlanders onder de dertig Greenpeace-activisten die door Rusland gevangen werden genomen bij hun protest tegen olieboringen.

Waarom staat haar portret hierboven en niet dat van, zeg, een van de zes Britten aan boord van de Arctic Sunrise?

Het Greenpeace-schip vaart onder Nederlandse vlag, en Nederland voert de juridische strijd aan om schip en bemanning vrij te krijgen. Samen met het gedoe rond een Russische diplomaat in Den Haag, die zijn kinderen zou mishandelen, bedierven de ‘Arctic 30’ bovendien het slot van het Nederland-Rusland-jaar.

Wat wil Greenpeace eigenlijk?

Naarmate het gebied rond de Noordpool langer ijsvrij is, wordt het economisch gebruik ervan aantrekkelijker. Gazprom wil er olie boren met het gigantische Prirazlomnaya-platform, ook onder het ijs. Maar dat platform is onveilig, en de risico’s van grote of zelfs kleinere lekkages in een kwetsbaar gebied zijn groot, betoogt Greenpeace. Ten eerste is onbekend hoe je een lekke bron onder het ijs kunt dichten, ten tweede breekt olie bij koude veel langzamer af dan in de tropen.

Goede actie dus?

In elk geval veel publiciteit. Maar intussen meer voor de rechtszaak dan voor de boodschap. Het kost Greenpeace ook een fortuin aan rechtshulp plus – sinds vorige maand – 2 miljoen dollar aan borgsommen.

Winst voor Poetin dan?

Ook niet echt. Zijn dilemma is dat hij niet aan zijn gezag kan laten tornen, en olie gaat voor, maar hij wil in de aanloop naar ‘Sotsji’ ook geen al te grote boeman lijken.

En nu?

Faiza en haar maten zijn al van Moermansk overgebracht naar Petersburg, de aanklacht is afgezwakt naar ‘hooliganisme’, waarop een lagere straf staat, ze zijn vrij op borg tocht maar ze mogen Rusland niet uit. En nu lijkt het erop dat ze amnestie krijgen. „Feit blijft dat er van alles kan gebeuren, anders zou Rusland Rusland niet zijn”, schreef Ouhlasen vanuit de cel.

En gebeurt er iets?

Er is een presidentieel pardon in de maak.

Best veel eer voor dertig groene types.

Nee, zo gaat dat natuurlijk niet. Het is een ‘algemene’ amnestiemaatregel bij de twintigste verjaardag van de Grondwet. Toevallig blijkt ‘hooliganisme’ eronder te vallen. En hij geldt ook voor ‘vrouwen met jonge kinderen die geen zware delicten hebben gepleegd’, zodat de twee Pussy Riot-meisjes ook vrij komen.

Aha, dus daarom is die Russische diplomaat ...

... intussen stilletjes teruggehaald uit Den Haag. Poetin zit ook niet op zulke lui te wachten. Een oplossing met minimaal gezichtsverlies voor iedereen. Heel diplomatiek.

Wat zegt Twitter?

@RawStory: „Get Back, Vlad: Paul McCartney calls on Putin to release the #Arctic30.” (15 november)