Volop maagdelijke geboortes

Jezus, hier in een Praagse kerststal, zou uit de maagd Maria geboren zijn.
Jezus, hier in een Praagse kerststal, zou uit de maagd Maria geboren zijn. Foto Dreamstock

Kinderen die uit een maagd zijn geboren zijn niet zeldzaam in de Verenigde Staten. Eén op de 120 moeders zegt een kind te hebben gekregen zónder seks met een man.

Het onverwacht grote aantal maagdelijke geboortes komt als bijvangst uit een belangrijk, langdurig en volstrekt serieus onderzoek. De National Longitudinal Study of Adolescent Health begon in 1994 met interviews van ruim 20.000 12-tot 18-jarigen. Ook hun ouders en leerkrachten werden ondervraagd. De onderzoekers kwamen drie keer terug. Die derde keer, in 2007, waren de deelnemers gemiddeld 28,5 jaar oud. 68 procent van de vrouwen had inmiddels een of meer kinderen.

Er is de moeders nooit direct gevraagd of ze denken als maagd te zijn bevallen. De deelnemers beantwoordden op diverse momenten de vraag wanneer ze voor het eerst gemeenschap hadden en wanneer ze bevielen. De onderzoekers concludeerden dat een bevalling vóór het eerste sekscontact een maagdelijke geboorte was, zoals Maria als maagd moeder werd van Jezus. Reageerbuisbevruchtingen telden niet mee.

De maagdelijke geboorte kwam relatief vaak voor bij vrouwen die een kuisheidsbelofte hadden afgelegd. Dat is een in de VS populair document waarin een vrouw belooft geen seks te hebben zonder stabiele relatie. Een kind zonder seks verscheen ook vaker bij vrouwen waarvan de ouders moeite hadden met seksuele voorlichting.

Het maagdelijke-geboorteonderzoek verscheen in het kerstnummer van het British Medical Journal. Dat staat traditioneel vol kandidaten voor de IgNobelprijs, de prijs voor humoristisch onderzoek dat uiteindelijk tot nadenken stemt.

Bij het tiental BMJ-kerstpublicaties is dit jaar nog een onderzoek naar geboorten. Het beantwoordt de brandende vraag of het doelpunt waarmee Barcelona-voetballer Andrés Iniesta op 6 mei 2009 in de laatste minuut van de wedstrijd tegen de Britse ploeg Chelsea zijn club naar de (later gewonnen) finale van de Champions League schoot negen maanden later tot een geboortegolf leidde. Het antwoord is: euforische conceptie bestaat. In een paar gemeenten vol Barça-aanhangers net buiten Barcelona turfden de onderzoekers 16 procent meer geboorten. In Barcelona zelf was echter weinig van een geboortegolf te merken. Ook duidelijk is dat media-euforie bestaat. Media meldden in 2010 dat het aantal geboorten negen maanden na de beslissende goal maar liefst 45 procent was gestegen. Wim Köhler

    • Wim Köhler