Visje bouwt zandkasteel

None
Illustratie Irene Goede

Ergens op de zanderige bodem van het grote Malawimeer, in Afrika, staan zandkastelen. Wel driehonderd, vlak bij elkaar. Je kunt er naartoe duiken, het is maar tien meter diep. Het zijn bergjes met de vorm van een scheef vulkaantje, maar dan van zand. En meestal zwemt, boven de ‘krater’ van het vulkaantje, een heel trotse vis met een glanzend blauwe kop. Die vis heeft zijn zandkasteel helemaal zelf gebouwd.

De vis heet Nyassachromis. Op de een of andere manier zijn die vissen dól op vulkaanvormige zandkastelen. Mannetjes scheppen met hun mond hapjes zand van de bodem, net zo lang tot het een stevige, scheve berg geworden is. Het mag niet zo maar een hoop zand worden. Als het bovenste richeltje van de vulkaan kapot is, maakt hij de hele boel weer netjes.

Veel werk, maar de mannetjes moeten wel. Hun vrouwtjes willen alleen op zo’n zandkasteel met ze paren. Intussen moet je ook nog andere mannetjes wegjagen. Het is een druk bestaan.

Maar er ís een manier om het leven als kasteelheer een beetje gemakkelijker te maken. Wees creatief, en bouw je zandkasteel net een beetje anders. Biologen (met een duikpak aan) hebben dat voor de vissen gedaan, als testje. De biologen maakten de vulkanen recht.

Dat hielp, voor de mannetjesvissen. Mannetjes met een rechte vulkaan trokken minder de aandacht van jaloerse mannetjes. En de vrouwtjes vonden die crea-kastelen nog steeds even mooi. Dus misschien raken rechte kastelen wel in de mode, daar onder water. Hester van Santen

Bron: Peer J, 27 november

    • Hester van Santen